Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: David Koller složil poctu Havlovi. Nazpíval o něm novou píseň

Václav Havel
Václav Havel
Foto: Reprofoto ČT

Praha – Ve čtvrtek byla zveřejněna píseň Milí spoluobčané, kterou nazpíval David Koller. Text napsal Zdeněk Svěrák a hudbu Jaroslav Uhlíř. Skladba má připomenout blížící se nedožité 80. narozeniny Václava Havla a zároveň lidi pozvat na vzpomínkové akce.

„Milí spoluobčané, věřící nebo nevěřící, někdy se člověku stane, že nedořekne, co chtěl říci. Jedná se o tu starou věc, o jedno moje provolání, že pravda s láskou nakonec zvítězí nad dvouhlavou saní," zpívá se v úvodu písně.

Song vznikl jako pocta někdejšímu českému prezidentovi, který by 5. října oslavil kulaté 80. narozeniny. Apeluje na hodnoty, které sám Havel vyznával, tedy na především na lidskost českého národa. Mluví také o důležité roli pravdy a lásky v životě jedn

Píšeň zároveň zve na akce, které se uskuteční po celé České republice. „Oslavy osmdesátých, bohužel nedožitých, let Václava Havla se neustále rozšiřují i na další místa. Kromě Prahy, Brna, Lipnice nad Sázavou, Luhačovic, Ostravy, Plzně a Zlína můžete nově slavit i v Prostějově a Sokolově," uvádí organizároři vzpomínkových akci na Facebooku.

Svolavatelé akce s názvem „Milí spoluobčané" podle svých slov očekávají, že se sejdou všichni, kdo si váží prvního prezidenta České republiky a kdo chtějí, aby se jeho principy a hodnoty neztratily ze života české společnosti ani z mezinárodního směřování země.

„Václav Havel by se dožil osmdesáti let. V tento den si proto chceme připomenout jeho myšlenky, životní postoj a hodnoty, jež zastával. Připomenout je způsobem, který by povzbudil a inspiroval k jejich aktivnímu následování, posílil směřování české společnosti k větší otevřenosti, zvýšil respekt vůči pravidlům liberální demokracie a stvrdil příslušnost České republiky ke společenství svobodných a demokratických států," uvádí organizátořinavých stránkách.

Témata:  Václav Havel David Koller

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy