Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi zvolili nejoblíbenější hlášku z Cimrmana. Která získala nejvíc hlasů?

Divadlo Járy Cimrmana
Divadlo Járy Cimrmana
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Příchovice - Věta ze hry Vyšetřování ztráty třídní knihy se stala v anketě Českého rozhlasu nejoblíbenější hláškou díla Járy Cimrmana.

U příležitosti slavnostního zahájení 50. sezony pražského Divadla Járy Cimrmana v Příchovicích na Jablonecku dnes výsledky hlasování oznámil Český rozhlas.

"Toto jsou rozumní chlapci? Vždyť je to tady jeden vedle druhého samý Debil nebo Blbeček! Se podivejte do zasedacího pořádku: Debil, Blbeček, Debil, Blbeček, Debil, Blbeček, Debil, Blbeček. Akorát támhle vzadu, to je snad jediná výjimka, sedí dva Blbečci vedle sebe." Větu pronesl poprvé v roce 1967 dnes už zesnulý spoluautor hry Ladislav Smoljak. Svůj hlas jí dalo 13.090 lidí.

Na druhém místě skončila hláška: "Ale já bych to nejraději otočil a driftoval zpátky. K nám, domů, do Prahy, do Podolí, do lékárny, do prdele to je mi smutno." I tu pronesl zesnulý spoluautor her Smoljak, tentokrát ve hře Dobytí severního Pólu, která měla premiéru v roce 1985. Získala 8516 hlasů.

Za ní s 7886 hlasy skončila hláška Zdeňka Svěráka, která poprvé zazněla ve hře Hospoda na Mýtince v roce 1969: "Notář mi vyprávěl, že dědeček byl vyhlášený samotář, lidem se vyhýbal a nikoho kolem sebe nesnesl, ale odjakživa toužil stát se hostinským. Nejdřív si zařídil hospodu u silnice na Písek. Ale chodili mu tam lidi."

V Příchovicích českému géniovi před třemi lety otevřeli i muzeum s rozhlednou - Majákem Járy Cimrmana. Lze z ní dohlédnout až do Liptákova, kde údajně zemřel. Obec však většinou zahaluje mlha, což v Jizerských horách není ničím překvapivým.

Témata:  Divadlo Járy Cimrmana Ladislav Smoljak kultura

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy