Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Herman zamítl odvolání investora kvůli kontroveznímu bytovému domu maršmeloun

Ministerstvo kultury
Ministerstvo kultury
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) zamítl odvolání investora podané kvůli bytovému domu v Praze 1 zvanému maršmeloun. Nové stanovisko ke kontroverznímu projektu bude muset vydat pražský magistrát.

Projekt bytového domu v ulici U Milosrdných vzniká mnoho let, několikrát se změnil. Poslední návrh s okny do tvaru obličejů úředníci povolili, ministerstva kultury i místního rozvoje jejich rozhodnutí zrušila.

"Ministrovo rozhodnutí fakticky znamená, že věc se vrací magistrátu k dalšímu řízení, který bude muset vydat nové závazné stanovisko," uvedla mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

V novém stanovisku se bude muset magistrát vypořádat s výtkami, které měla k jeho stanovisku památková inspekce ministerstva, jež původní verdikt povolující stavbu zrušila.

Památková inspekce loni v listopadu zrušila závazná stanoviska pražských památkářů z let 2012 a 2014. Zrušení jejich stanoviska znamená, že se bude muset znovu konat stavební řízení. Pokud bude investor dál o stavbu usilovat, musí být projekt znovu posuzován i magistrátními památkáři, kteří musejí vydat nové stanovisko. Povolení památkářů je při plánování stavby v památkové rezervaci nutným podkladem.

Inspekci mimo jiné zajímá, proč se magistrát odklonil od projektu se sedlovou střechou a tradičním vzhledem, který původně žádal. Investor stavby, firma Praga Progetti e Investimenti, kvůli rozhodnutí inspekce podala na ministerstvo kultury také žalobu k soudu. Autor návrhu odmítá výtky odpůrců, prý nikdy nepočítal s fasádou v růžové barvě, která dala projektu přezdívku po růžovobílé cukrovince.

Témata:  Ministerstvo kultury České republiky Praha

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy