Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stropnický: Rozvědka v kauze Čechů unesených v Libanonu zásadně nechybyla

Pětice Čechů, kteří zmizeli v libanonském údolí Bikáa
Pětice Čechů, kteří zmizeli v libanonském údolí Bikáa
Foto: Policie ČR

Praha – Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) dnes uvedl, že analýza jeho rezortu ukázala, že vojenské zpravodajství v kauze Čechů unesených v Libanonu zásadně nepochybilo. Materiál prý ale naznačuje některé dílčí nedostatky.

Podrobnější informace ministr neposkytl, protože dokument je neveřejný. Z výsledků prý ale vyplývá, že k žádnému zásadnímu pochybení v kauze, při níž byl zadržen také pracovník rozvědky Martin Psík, ze strany Vojenského zpravodajství nedošlo.

Cílem analýzy bylo zhodnotit postup rozvědky v případu z loňského července, kdy bylo v Libanonu zadrženo pět Čechů. Stropnický ji slíbil v půlce března, když se libanonským případem zabýval sněmovní branný výbor. Práci Vojenského zpravodajství tehdy kritizovali poslanci opozice i koalice a bezpečnostní experti.

„Co se týče zjištěných dílčích nedostatků, byla přijata opatření, aby k nim v budoucnu nedocházelo," dodal s tím, že materiál vznikl z vlastní iniciativy ministerstva a jeho obsah je interní.

Češi byli propuštěni 1. února, po 199 dnech v zajetí. Server Neovlivni.cz následně uvedl, že propuštění Čechů je obchodem v podobě jejich výměny za údajného pracovníka libanonských tajných služeb Alího Fajáda. Pro propuštěné Čechy odletěl z Prahy vládní airbus, když se 4. února vrátil do ČR, Městský soud v Praze rozhodl o okamžitém propuštění Fajáda z vazby. Stropnický tehdy veřejně připustil, že podmínkou propuštění Čechů bylo, aby ČR nevydala Fajáda do Spojených států.

Témata:  Martin Stropnický zmizení pěti Čechů v Libanonu

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy