Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek pro Zemana pochopení nemá Návrh na deportaci migrantů není politikou ČR, tvrdí

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničních věcí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes vyvolal rozruch, když doporučil deportovat ekonomické uprchlíky z Evropy do "prázdných míst" v severní Africe nebo na "neobydlené řecké ostrovy". Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) jeho slova odmítl.

"Toto není oficiální politika České republiky. My samozřejmě nebudeme nikomu doporučovat, aby si dal na ostrovy migranty," řekl Zaorálek.

Připustil ale, že Evropa si zřejmě kvůli omezeným kapacitám nebude moci dovolit přijímat velké množství ekonomických migrantů.

Český prezident navrhl deportaci eknomických migrantů v rozhovoru s britským listem Financial Times (FT). Poskytl ho na Rhodu, kde byl na konferenci Dialog civilizací, pořádané spojencem ruského prezidenta podnikatelem Vladimirem Jakuninem. Kvůli účasti na konferenci se nezúčastnil pátečního pohřbu izraelského exprezidenta Šimona Perese.

Za to Zemana v ČT kritizoval Karel Schwarzenberg (TOP 09). "Zanedbává své povinnosti na úkor svých libůstek," uvedl bývalý ministr zahraničí. Zaorálek ale považuje konferenci za akademickou záležitost a prezident má podle něj právo si vybrat, kam pojede.

Témata:  Lubomír Zaorálek Miloš Zeman uprchlíci

Aktuálně se děje

18. května 2024 15:03

Atentátník na Fica míří do vazby. U soudu platila přísná bezpečnostní opatření

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy