Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová tvrdí, že brexit začne v březnu 2017? Zaorálek je však skeptický

Lubomír Zaorálek /ČSSD, Andrej Babiš /ANO/ a Bohuslav Sobotka /ČSSD/.
Lubomír Zaorálek /ČSSD, Andrej Babiš /ANO/ a Bohuslav Sobotka /ČSSD/.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Britská premiérka Theresa Mayová dnes sice oznámila, že brexit začne na konci března 2017, podle šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka je ale postoj k aktivaci Článku 50 Lisabonské smlouvy nadále nejasný.

Takovéto termíny z britské strany zaznívaly opakovaně. Nejsme o moc dále, než jsme byli," sdělil Zaorálek. Vyjádření Mayové podle něj ukazuje, že britská strana pospíchat nebude.

"My do této chvíle z Británie nemáme jasně řečeno, co Britové hodlají dělat. To, že to podají, to je jedno z mnoha ujištění, a já vlastně nevím, jestli to skutečně učiní. Jestli v tom termínu, který říkají a jakým způsobem a co bude jejich pozice," uvedl ministr.

Oznámení Mayové potěší Brusel, který neskrýval netrpělivost a přál si co nejdříve vědět, jak Londýn naloží s výsledkem referenda z 23. června, v němž většina účastníků hlasovala pro brexit. Unie tak čelí nejhorší krizi ve svých dějinách, se vzestupem populismu a euroskepticismu, přílivem migrantů a nejistými hospodářskými vyhlídkami.

Témata:  Lubomír Zaorálek Brexit Theresa Mayová

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy