reklama

Cvičení Brána 2016 začalo v 05:00 a má skončit v 17:00. V Jihomoravském, Zlínském a Moravskoslezském kraji se ho účastní celkem asi 150 vojáků.

"Cvičení je v gesci Pozemních sil Armády ČR. Jsou do něj zapojeni příslušníci sedmé mechanizované brigády 53. pluku průzkumu a elektronického boje a několik příslušníků z velitelství pozemních sil do řídícího štábu," řekl mluvčí generálního štábu armády Šulc.

Vojáci mají k dispozici příslušnou dopravní techniku a pět vozidel Iveco. Armáda chce nacvičit takzvaný aktivační proces ochrany hranic. "Bude provedena rekognoskace dojezdových tras do příjmových stanovišť Policie ČR a ověřena kalkulace času na dojezd," dodal mluvčí.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ráno na svém twitteru zdůraznil, že se jedná pouze o prevenci a nácvik. Armáda od dubna navýšila počet vojáků v pohotovosti z původních 350 na 720 lidí. Dalších 550 vojáků je zároveň nasazeno pro posílení policie při preventivní hlídkové činnosti v rámci opatření přijatých vládou po teroristických útocích v Bruselu.

Cvičení vojáků v záloze se od začátku března koná ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. Zhruba 1100 příslušníků zálohy z celé republiky se učí střežit státní hranice či důležité objekty. Jde o vůbec největší cvičení v historii aktivních záloh.