Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V pražské ZOO se narodilo slůně, sameček váží metrák

Sloni, ilustrační fotografie
Sloni, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - V ZOO Praha se dnes brzy ráno narodilo slůně. Jeho matkou je Janita, kterou chovatelé přivezli v roce 2012 ze Srí Lanky. Otcem je samec Mekong, který už ale v zahradě není. V prosinci 2014 byl převezen do Amsterodamu.

Po více než osmdesátileté historii chovu slonů v zoo Praha se slůně z Praze nejen narodilo, ale bylo zde i počato. "Na svět přišlo dnes krátce po třetí ráno, je to sameček a váží 104 kilogramů. Ještě není vyhráno a nechci to zakřiknout, ale jsou to pro mne asi vůbec nejsilnější okamžiky, které jsem tady v zoo zažil," napsal ředitel pražské zoo Miroslav Bobek na Twitter a Facebook.

Vůbec první sloní mládě se v Praze narodilo před třemi lety. Slonice Donna ovšem tehdy do pražské zoo přišla už ve vysokém stadiu březosti. Porodila samici Situ, která je jako mládě stále velmi hravá. Loni v srpnu ji chovatelé poprvé od jejího narození přesvědčili ke vstupu na váhu, vážila 1134 kilogramů. V dospělosti sloni indičtí dosahují hmotnosti tří až pěti tun.

Slonice je březí obvykle 21, ale někdy až 24 měsíců a rodí jedno mládě. Bedlivě ho hlídá a brání, později se k péči o slůňata přidají i další členky stáda. Novorozeně je schopno brzy po narození vstát. Matka ho kojí 1,5 roku a teprve ve čtyřech letech se mládě začíná osamostatňovat.

Témata:  Zoo Praha sloni Miroslav Bobek

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy