Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman varoval ve Zlíně před DSSS. Spolupracuje prý s Kotlebou

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Zlín - Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) spolupracuje s neonacistickou stranou Mariana Kotleby na Slovensku, varoval dnes prezident Miloš Zeman zastupitele a starosty Zlínského kraje.

Zeman, který dnes zahájil třídenní návštěvu Zlínského kraje, také vyzval lidi, aby k nadcházejícím krajským a senátním volbám přišli.

"Není úkolem prezidenta republiky, aby podporoval v blížících se volbách jakoukoliv politickou stranu nebo hnutí, ale je jeho úkolem, aby vyzýval k maximální volební účasti, což dělám se zdvořilostí sobě vlastní. Říkám lidem, kteří nejdou k volbám, že jsou lenoši nebo zbabělci. Když pak brblají u piva nebo doma u televizoru, jak ty volby dopadly, ať vidí vinu sami u sebe a ne u druhých," uvedl Zeman.

Podle opozice prezident přijíždí před krajskými volbami podpořit Stranu práv občanů (SPO), jejímž je čestným předsedou. SPO ve Zlínském kraji vládne v koalici s ČSSD a KSČM. Na kandidátce jsou i hradní kancléř Vratislav Mynář a Zemanův poradce Martin Nejedlý. Zeman bude tradičně nocovat v penzionu v Osvětimanech, který patří právě Mynářovi.

Varování před DSSS Zeman vyslovil proto, že Zlínský kraj leží u hranic se Slovenskem. Zmínil svůj červnový projev na pietním aktu připomínajícím vyhlazení Lidic. Strana předsedy Banskobystrického kraje Kotleby podle prezidenta adoruje Josefa Tisa. "Jestliže někdo adoruje válečného zločince a masového vraha z období druhé světové války, stává se objektivně neonacistou," prohlásil v červnu český prezident v Lidicích.

Předseda DSSS Tomáš Vandas Zemanovo označení v červnu odmítl a řekl, že prezident nyní mluví o migrační krizi stejně jako on a jeho strana už před několika lety.

Témata:  Miloš Zeman Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) Krajské volby

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy