Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudce Jelínek si měl říct o úplatek, dostal 3,5 roku

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Kladno – Okresní soud v Kladně dnes rozhodl o tom, že si má litoměřický soudce Ladislav Jelínek odsedět 3,5 roku. Trest mu byl vyměřen ta to, že za za úplatek sliboval ovlivnění některých soudních řízení. Navíc by měl zaplatit pokutu ve výši 90 tisíc korun.

Rozsudek ale není pravomocný, v případě odvolání by případ řešil Krajský soud v Praze, informoval dnes server Seznam.cz.

Podle obžaloby chtěl soudce 400.000 korun po muži, který byl stíhán za opakované porušení zákazu řízení. Tvrdil prý, že mu za úplatek v kauze pomůže. Podle soudce Petra Sedlaříka si ovšem chtěl Jelínek peníze nechat a neměl v úmyslu ovlivňovat dalšího litoměřického soudce Vlastimila Nedvěda.

Předání peněz údajně domlouval v litoměřické hospodě, jeho setkání ale dokumentovala policie. „Dostal se do špatné životní situace, neřešil ji nejlépe, seděl často v hospodě. To je pravda. Žádný úplatek ale nepožadoval," uvedl Jelínkův obhájce Martin Luštík s tím, že se proti trestu odvolá.

Jelínek byl už na konci loňského roku pravomocně odsouzen k tříleté podmínce, také za korupci. Další bývalý soudce z Litoměřic Josef Knotek tehdy dostal trest 5,5 roku vězení a další tři lidé podmínky právě kvůli ovlivňování kauz za úplatek. Už v roce 2011 byli Jelínek a Knotek kvůli stíhání v první korupční kauze dočasně zproštěni soudcovské funkce.

V kauze bylo souzeno také několik dalších lidí, mezi nimi i bývalý šéf litoměřické cizinecké policie Petr Hladký. Dostal pravomocně podmínečný trest za to, že se přes prostředníka snažil úplatkem ovlivnit jinou kauzu, v níž byl obviněn z podplácení.

Témata:  korupce soudy

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy