Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V kauze Panama Papers se objevila i eBanka, Babiš se obrátí na ČNB

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Dnes již neexistující eBanka podle Panama Papers otevírala účty i firmám, které nedoložily dokumenty ohledně svého vlastníka. Ministerstvo financí se proto ve věci obrátí na Českou národní banku.

V době, kdy bylo možné si anonymní účet založit, byla eBanka pod správou Finanční skupiny České pojišťovny, kterou vlastnila tehdy Finanční skupina PPF. Banku v roce 2006 koupila Raiffeisenbank. Následně v roce 2008 banka zanikla sloučením s Raiffeisenbank.

"Neumíme reagovat na nepodložená tvrzení z jakési blíže neurčené interní firemní komunikace. Obecně ale platí, že v době, kdy byla eBanka součástí České pojišťovny v rámci skupiny PPF, plnila veškeré zákonné povinnosti dle českých právních předpisů," reagoval mluvčí PPF Radek Stavěl.

Panamská firma Mossack Fonseca údajně měla vypracovaný seznam spolupracujících bank, které neměly problém porušit předpisy zabraňující praní peněz. Mezi různými bankami z celého světa je jmenována v jednom z interních emailů i česká eBanka.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes také uvedl, že uložil Finančnímu analytickému útvaru a Finanční správě, aby se kauze začaly věnovat a vyžádaly si příslušné dokumenty.

Témata:  Ministerstvo financí České republiky Panama Papers

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy