Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvýšení mezd a důchodů nemá nic společného s volbami, tvrdí Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda by se měla do konce svého mandátu soustředit na opatření, která by zrychlila hospodářský růst, řekl v rozhovoru pro ČTK premiér Bohuslav Sobotka. Současné zvýšení mezd státních zaměstnanců, minimální mzdy a důchodů nesouvisí s nadcházejícími krajskými a senátními volbami.

Sobotka priority vlády shrnul do několika balíčků, které podle něj nevycházejí jen z programu ČSSD. "Já bych chtěl, aby koalice už ve zbytku letošního roku přijala řadu energických opatření, abychom podpořili hospodářský růst," řekl. Chce zrychlit čerpání evropských fondů ve všech operačních programech a dodržet harmonogram staveb ministerstva dopravy.

Z legislativy chce dotáhnout novelu stavebního zákona, kterou kabinet schválil v září, řešit situaci samoživitelek či prosadit zákon o neziskových nemocnicích. Chce také řešit nedostatek pracovních sil na trhu práce.

V exekutivní oblasti chce Sobotka dotáhnout do konce Audit národní bezpečnosti a uvádět do praxe jeho doporučení. Stát chce také posunout v oblasti digitalizace. Jako důkaz funkčnosti kabinetu zmínil Sobotka "hladkou" dohodu na návrhu rozpočtu pro příští rok, stejně chce připravit i návrh na rok 2018.

Debatu o možných koalicích po sněmovních volbách považuje za předčasnou. "Pokud bych sestavoval příští vládu, budu respektovat základní principy, které se mi osvědčily," řekl. Na mysli má dostatečnou většinu, aby kabinet nemohlo "vydírat" několik poslanců, a programovou soudržnost. Sobotka ve středu v Hospodářských novinách připustil možné vytvoření vlády s KSČM. "Těžko můžete vyčítat levicové straně, kterou je ČSSD, že zvažuje možnosti kooperace s komunisty," uvedl.

"Pokud jde o zvyšování platů, tak ty platy zvyšujeme celou dobu, kdy jsme ve vládě, tedy celých těch zhruba dva a tři čtvrtě roku," řekl Sobotka. "Je pravda, že u dvou profesí jsme nárůst platů zrychlili, tam cítíme největší problém, to se týká právě školství a sester a lékařů v nemocnicích," uvedl k tomu, že zatímco průměrné zvýšení platů ve veřejné správě, o kterém vláda v září rozhodla, je o čtyři procenta, učitelům přidala šest procent a lékařům a sestrám deset procent.

Ve středu vláda schválila také zvýšení minimální mzdy o 1100 Kč na 11.000 Kč. Sobotka ale ve všech případech odmítl souvislost s víkendovými volbami. "Zvyšovali jsme ji i loni, i když žádné volby nebyly," řekl.

Témata:  Bohuslav Sobotka vláda ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy