Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muži z Děčína hrozí za sexuální nátlak 12 let, poškozených je podle policie 153 dětí

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Ústí nad Labem - Jaroslav Pulpán (21), který byl ve středu zadržen na Slovensku, čelí v ČR obvinění ze sedmi trestných činů. Hrozí mu až 12 let vězení. Kauza mimo jiné ukazuje, jak je řada dětí na internetu zranitelná.

Nyní česká policie jedná o jeho vydání do České republiky.

Poškozených bylo 153 dívek, většina byla mladších patnácti let. Pulpán podle policie kontaktoval pod smyšlenými identitami prostřednictvím sociálních sítí malé dívky, včetně sedmileté, od kterých lákal intimní fotografie nebo videa.

Trestné činy muž páchal zhruba pět let od roku 2009. Žádnou fyzickou újmu žádné dívce podle policie neučinil. Počet poškozených nemusí být podle kriminalistů konečný.

Oznámení od jedné z rodin dostala policie na konci roku 2014, podklady pro sdělení obvinění kriminalisté sbírali rok a tři čtvrtě. "Usnesení o zahájení trestního stíhání bylo muži doručeno 9. září a předvolán k výslechu byl týden poté. Následně se zjistilo se, že obviněný zmizel. Následně jsme získali poznatky, že by se mohl zdržovat v zahraničí, dokonce, že chce vycestovat na Ukrajinu nebo do Ruska," popsal Tomáš Kohout z odboru obecné kriminality.

Poté, co kriminalisté zjistili, že je muž na Slovensku, vydal děčínský okresní soud evropský zatýkací rozkaz. Policie obviněného zdržela ve středu večer, zdržoval se v Žilině. Pulpán si tam údajně našel práci ve společnosti, která se specializuje na subdodávky pro automobilový průmysl. "V současné době se jedná o vydání muže do vydávací vazby. Během sedmi až deseti dnů by měl být vydán do České republiky. V Děčíně se rozhodne o tom, zda bude vzat do vazby," doplnil Kohout.

K navázání kontaktu muž využíval různé metody, díky provázanosti facebookových profilů, které nemají děti většinou chráněny, získával přístup k dalším dívkám. "V tom tkví nebezpečí kyberprostoru, proto varujeme děti před tím, aby navazovaly kontakty s neznámou osobou a posílaly komukoliv cizímu své fotky," zdůraznil kriminalista.

Témata:  krimi sexuální obtěžování

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy