Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby ovládlo Babišovo ANO, ČSSD vyklízí pozice

Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí ANO ovládlo letošní krajské volby i první kolo voleb do třetiny Senátu, zatímco dosud dominantní sociální demokracie výrazně ztratila. ANO vicepremiéra Andreje Babiše vyhrálo v devíti ze 13 krajů.

ČSSD zvítězila jen v Jihočeském kraji a na Vysočině, dosud přitom měla nejsilnější vládní strana 11 hejtmanů. V Libereckém kraji obhájili vítězství z minulých voleb Starostové pro Liberecký kraj, ve Zlínském kraji triumfovala KDU-ČSL.

Podle vládních politiků i politologů výsledky voleb neohrozí existenci koaličního kabinetu ČSSD, ANO a KDU-ČSL. S blížícími se volbami do Sněmovny ale podle nich poroste napětí mezi dvěma nejsilnějšími stranami.ANO bylo úspěšné i v souboji o třetinu Senátu-jeho kandidáti postoupili do druhého kola ve 14 obvodech, KDU-ČSL a ČSSD v osmi, ODS ve čtyřech, společní kandidáti TOP 09 a STAN budou bojovat ve třech obvodech a další tři zástupce má samotné hnutí STAN. Dva zástupce ve druhém kole mají Severočeši.cz, zbytek představují kandidáti jiných stran. O obsazení 27 křesel v Senátu se rozhodne příští pátek a sobotu. Už nyní je jasné, že vládní koalice si udrží většinu, k níž potřebovala šest senátorů.Hnutí ANO, které krajské volby absolvovalo letos poprvé, zvítězilo ve Středočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Moravskoslezském a Olomouckém kraji. ČSSD získala největší přízeň voličů jen v Jihočeském kraji a na Vysočině a přišla zhruba o dvě pětiny zastupitelských mandátů. Ještě větší ztrátu zaznamenala KSČM, která nedokázala obhájit minulé vítězství ani v jednom ze dvou regionů. Komunisté přišli v krajích přibližně o polovinu křesel. ODS ztratila čtvrtinu křesel. Takzvaně na svém zůstala co do počtu zastupitelských mandátů KDU-ČSL.O třetinu si polepšilo hnutí Starostové a nezávislí. Lepší výsledek než před čtyřmi lety zaznamenali i Starostové pro Liberecký kraj a Strana práv občanů. Úspěch slaví nové hnutí Tomia Okamury, ovšem podobně zaměřený Úsvit neuspěl. Výsledek TOP 09 považují komentátoři za propadák. Hlasovat dorazila zhruba třetina oprávněných voličů. Nižší účast politologové očekávali, podle nich chybělo mobilizační téma letošních voleb.Podle předsedy ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotky lidé rozhodli, že po osmi letech chtějí změnu ve vedení krajů. ČSSD musí hledat nové programové cíle, aby získala širší podporu, prohlásil. I když sociální demokraté čekali lepší výsledky a neskrývali zklamání, personální změny rok před sněmovními volbami se zřejmě čekat nedají.Babiš řekl, že nyní bude důležité, jak dopadnou povolební vyjednávání o krajských koalicích. "Naši lidi jsou rozumní, vnímali, jak hejtmani hospodařili posledních osm let. Zatím to vypadá, že chtějí, aby byla změna v krajích," uvedl vicepremiér.

Témata:  Andrej Babiš Hnutí ANO Krajské volby

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy