Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koaliční jednání probíhají ve velkém. Kdo nahradí hejtmana Haška?

Hejtman Michal Hašek /ČSSD/
Hejtman Michal Hašek /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno/Praha - KDU-ČSL v Jihomoravském kraji jedná s vítězným hnutím ANO o možné koalici. Dohoda zatím nenastala, řekl dnes novinářům lídr jihomoravských lidovců Roman Celý. Vyjednává se také ve Středočeském kraji, kde mají největší programovou shodu ANO, STAN a TOP 09.

Celý řekl, že lidovci zatím oficiálně nejednali o možné koalici s ČSSD, nevyloučil však různé alternativy koalic. Lidovci nechtějí spolupracovat s KSČM a s SPD a SPO. "Vymezili jsme si partnery, se kterými považujeme spolupráci za možnou, oproti těm, kteří jsou nepřijatelní. S ANO jsme se potkali už v sobotu a jednáme dál. Definovali jsme si oblasti, které by měly fungovat, padly návrhy na nějaké změny. K žádné dohodě ale zatím nedošlo," uvedl Celý.

Podle Celého je potřeba vyřešit i možné potenciální problémy, na nichž by mohla spolupráce váznout, ale také otázku, kdo bude hejtmanem. "Hnutí ANO přišlo s tím, že chce jako vítěz voleb obsadit tuto pozici lídrem Bohumilem Šimkem. My to respektujeme, protože získali nejvíce hlasů, na druhé straně se musíme dívat na to, s čím hnutí přichází jako nové uskupení bez zkušeností v krajské politice," řekl Celý, který se před volbami netajil ambicemi vystřídat Michala Haška (ČSSD) v čele hejtmanství.

Celý řekl, že lidovci jednali i se Starosty pro Jižní Moravu, s nimiž mají dobrou spolupráci v obcích. "U ČSSD se nabízí například možnost vládní koalice, která se dá případně rozšířit. Máme i jiné matematické varianty koalic a jsme připravení jednat o různých možnostech. S ČSSD jsme ale o možné koalici zatím nejednali a na ničem s nimi domluvení nejsme," řekl Celý, který tak dementoval spekulace, že se lidovci domluví s ČSSD a dalšími na koalici bez ANO.

Trojkoalice ve středních Čechách?

"ANO, STAN a TOP 09 mají největší programovou shodu ze všech uskupení, která se dostala do nového zastupitelstva," řekl předseda středočeské organizace STAN Věslav Michalik.

"My jsme si udělali analýzu programu všech politických stran, které prošly do krajského zastupitelstva, a to takovou, že jsme si vzali každý bod našeho programu a podívali jsme se, jestli je k tomu v programu jiné politické strany nějaké stanovisko a jaké a jestli máme v těch stanoviscích shodu nebo neshodu," uvedl Michalik.

Zástupci ANO, STAN a TOP 09 se v neděli dohodli, že budou jednat exkluzivně v tomto formátu. Zda budou vyjednávání úspěšná, ale není jisté. Ve hře jsou tak i další možnosti včetně vytvoření krajské vlády bez vítězného hnutí ANO.

Témata:  Krajské volby Jihomoravský kraj Středočeský kraj Michal Hašek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy