Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Hradci je hotovo? Nové zastupitelstvo se má sejít 7. listopadu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hradec Králové - Ustavující zasedání nového zastupitelstva Královéhradeckého kraje by mohlo být 7. listopadu. Zastupitelé by už ten den mohli zvolit nového hejtmana a radu kraje. Ačkoli v kraji zvítězilo hnutí ANO, patrně skončí v opozici.

Na většinové krajské koalici se již v sobotu krátce po volbách začali domlouvat zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09. Hejtmanem by mohl být lídr ČSSD Jiří Štěpán.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš dnes utvoření koalice bez ANO v hradeckém kraji označil za podvod na voličích. Není podle něj možné, aby se ČSSD, ODS a TOP 09 dohodly tak rychle. O situaci dnes přišla Babiše na ministerstvo financí informovat náměstkyně ministryně pro místní rozvoj a lídryně ANO v hradeckém kraji Klára Dostálová.

Mluvčí hejtmanství upozornila, že stanovení definitivního termínu ustavujícího zasedání zastupitelstva záleží na tom, zda bude v kraji podán k soudu návrh na neplatnost voleb nebo neplatnost hlasování. Nebude-li podán, mělo by se podle ní konat ustavující zasedání do 7. listopadu. Dosud na kraji vládla koalice ČSSD a KSČM, která disponovala 23 ze 45 mandátů.

Témata:  Královéhradecký kraj Hnutí ANO hejtmani

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy