Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se zúčastní pohřbu slovenského exprezidenta Kováče

Michal Kováč, bývalý slovenský prezident
Michal Kováč, bývalý slovenský prezident
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Za Českou republiku se státního pohřbu bývalého prezidenta SR Michala Kováče zúčastní prezident Miloš Zeman. Ten v kondolenci minulý týden Kováče označil za významnou osobnost a blízkého přítele Čechů.

"Domnívám se, že dnešní Evropě chybí osobnosti jeho formátu. Velmi bych si proto přál, aby se pan prezident stal vzorem pro mladou generaci, a věřím, že jeho odkaz bude nadále přežívat v srdcích slovenských občanů," uvedl Zeman v kondolenci.

S Kováčem se veřejnost bude moci rozloučit ve středu na Bratislavském hradě. Státní pohřeb se uskuteční o den později. Z hradu se pak smuteční průvod s rakví přesune do Prezidentského paláce, v katedrále svatého Martina bude zádušní mše.

Kováče léta trápila Parkinsonova choroba, zemřel ve věku 86 let. Jeho funkční období v prezidentském úřadu v letech 1993 až 1998 poznamenaly spory s tehdejším autoritářským premiérem Vladimírem Mečiarem.

Témata:  Miloš Zeman Michal Kováč

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy