Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí Ano v Jihomoravském kraji vytvořilo trojblok, hledá další partnery do koalice

Brno, pohled ze Staré radnicena Katedrálu sv. Petra a Pavla
Brno, pohled ze Staré radnicena Katedrálu sv. Petra a Pavla
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Brno - Hnutí ANO v Jihomoravském kraji vytvořilo trojblok s TOP 09 společně s Žít Brno a Starosty pro Jižní Moravu. Dohromady mají 23 mandátů z 65. K většině je jich ale potřeba 33. Do úvahy připadají lidovci, ale i ČSSD.

Trojblok hledá další partnery k vytvoření koalice. Může je doplnit například někdo z dvojice KDU-ČSL a ČSSD. S oběma stranami, které mají shodně po 11 mandátech, hnutí ANO jedná.

Do zastupitelstva se dostalo devět stran a uskupení. "ANO se dohodlo na vytvoření trojbloku s koalicí TOP 09 a Žít Brno a Starosty pro Jižní Moravu na základě shody a průniku volebních programů a témat, která chtějí všechna tři uskupení v Jihomoravském kraji prosazovat," uvedl krajský manažer ANO David Aleš.

ANO se už několikrát sešlo s KDU-ČSL, se kterou však zatím nedospělo k dohodě. Problémem může být post hejtmana, kterého chce obsadit hnutí ANO jako vítěz voleb, ale snaží se o něj také KDU-ČSL. Lídr lidovců Roman Celý ČTK řekl, že je klubem pověřený o hejtmanské místo usilovat.

ANO vyjednává i s ČSSD. Už před volbami se však vymezilo proti jejímu lídrovi a současnému hejtmanovi Michalovi Haškovi. Dvojka na kandidátce ANO Taťána Malá dnes ČTK řekla, že co se týče Haška, neexistuje, že by měl v případné koalici jakoukoliv uvolněnou funkci.

"Nepožaduji ani netrvám na svém zastoupení v nové radě nebo na jiné uvolněné placené funkci. Jako chlap přijímám spoluzodpovědnost za výsledek voleb v našem kraji, nicméně s respektem k podpoře od voličů pro ČSSD i mne jako jejího lídra budu nadále v týmu a tričku ČSSD prosazovat náš program jako člen zastupitelstva kraje," uvedl Hašek.

Témata:  Jihomoravský kraj Hnutí ANO Michal Hašek Brno

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy