Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč se kraje bojí koalice s ANO? Babiš promluvil

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Strany, které se v krajích spojují proti hnutí ANO, se bojí rozkrývání minulosti. Novinářům to v Lucemburku řekl předseda hnutí a ministr financí Andrej Babiš. V Královéhradeckém, Pardubickém a Plzeňském kraji zřejmě ANO skončí v opozici, přestože volby vyhrálo.

V Pardubickém kraji je podle Babiše dlouhodobé spojenectví ČSSD s KDU-ČSL. "Tam fungují dlouho, takže tam ani nebyla šance," řekl o neúspěchu ANO při povolebním vyjednávání.

V Královéhradeckém a v Plzeňském kraji podle Babiše byly strany už předem domluveny, že ANO do koalice nepustí. "Tam je samozřejmě obava, že my bychom se snažili rozkrývat nějaké minulé záležitosti. A to je asi ten hlavní důvod, proč nás tam nechtějí," řekl.

Babiš kritizoval zejména poměry v Plzeňském kraji, který v narážce na sicilskou mafii označil za Palermo. Podle něj krajští představitelé ČSSD mají spojitost s privatizací Škody Transportation a s "podivnými zakázkami" s dopravními podniky a s Českými drahami. "Fungují tam dobře s ODS, s těmi kmotry," řekl. "V Plzni jsme určitě nechtěli být při pokračování různých věcí, co oni tam za ta léta vytvořili," uvedl Babiš.

Spolupráci s ČSSD a ODS v Olomouckém kraji, na níž se dnes zástupci ANO dohodli, naopak Babiš obhajoval. "My jsme vždycky říkali, že do koalic jdeme se slušnými lidmi. A pokud se tak naši dohodli v Olomouci, tak tam určitě jsou," řekl.

Témata:  Andrej Babiš kraje Hnutí ANO

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy