Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chtěla odejít na nemocenskou, nepovolili ji to a matka dvou dětí zemřela

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Péťa Georgievová (†39) dělala v Plzni nelidské směny - a to jen proto, aby zachránila svou rodinu před životem na dlažbě. Kvůli svému zdravotnímu stavu ale nakonec zemřela. Nyní vypluly na povrch další děsivé okolnosti její smrti. Například to, že Bulharka kvůli svým vážným zdravotním problémům údajně žádala i o nemocenskou. Agentura, u které pracovala, jí ale měla odmítnout volno dát.

Bulharka se kvůli hypotéce dostala do obrovských finančních potíží. Protože zoufale potřebovala peníze na záchranu své rodiny, nechala se zlákat výhodnou nabídkou práce a vyrazila do České republiky. Prostřednictvím agentury si našla místo v automobilce, kde svědomitě pracovala 16 hodin denně, šest dní v týdnu. Brzy se ale objevily závažné zdravotní potíže. Ty však podle kolegů byly agentuře ukradené.

"Agentura jí nedovolila zůstat na placené nemocenské. Prý jí vyhrožovali, že bude propuštěna. Musela do práce, i když jí bylo zle," svěřila se TV Nova jedna z žen, která s Péťou pracovala. Agentura Amboseli, ve které měla žena pracovat, byla ale velmi strohá na slovo. "Omlouvám se, ale nebudu se k tomu vyjadřovat," řekla zástupkyně společnosti Petra Šlehoferová.

Zdravotní stav vyčerpané ženy se rychle začal zhoršovat. Tělo už bylo vyčerpané, starost o děti ale byla silnější. "Den před kolapsem i zvracela na konci směny. V noci ji vzala rychlá do nemocnice, dali jí injekce a poslali domů," říká dále kolegyně Péti. Na druhý den žena upadla do komatu. Sanita ji převezla do plzeňské nemocnice, kde celý týden bojovala o život. Nakonec ale matka dvou dětí zemřela.

Rodina neměla peníze ani na převoz těla do vlasti, a proto požádala o pomoc bulharskou ambasádu v Praze. "Všechno, co si v České republice našetřili, utratili za tu dobu, co byla v komatu," vysvětlila kolegyně. Na ambasádě ale pozůstalí neuspěli, tak požádali o pomoc veřejnost. Potřebovali nashromáždit celkem 3000 leva (zhruba 41 tisíc korun).

Dlouho vypadala celá situace beznadějně, tlačil je čas. Nakonec ale lidé přeci jen měli s rodinou soucit. "Dostala jsem informace od tchýně Péti, že bankovní účet nasbíral 3900 leva!!! Zvládli jsme to!!!" podělila se na sociálních sítích o radost Alena Velcheva, která rodině po celou tu dobu pomáhala.

Témata:  úmrtí zaměstnanci pracovní agentury

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 16:03

Bezpečnost Evropy závisí na Polsku, Západ nás neochrání, prohlásil Tusk

Polský premiér Donald Tusk v úterý řekl, že Evropa je v současnosti v oblasti bezpečnosti závislá na Polsku. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy