Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Se Sobotkou to vypadá bledě. Politolog otevřeně promlouvá

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Výsledek voleb je jasný. Hnutí ANO je ovládlo, ČSSD naopak výrazně ztratila. I přes problémy se sestavováním koalic je podle politologa Petra Justa jasné, že pozice lídra hnutí a ministra financí Andreje Babiše posílila.

Podle politologa Metropolitní univerzity Praha Petra Justa hnutí k vítězství pomohlo, že se proti svému koaličnímu partnerovi z vlády do jisté míry vymezovalo jako opoziční strana.

"Opozičním stranám se samozřejmě do předvolební kampaně vstupuje mnohem lépe. Mají více témat, na která se mohou zaměřit... Všechny dosavadní krajské volby vždy vyhrála opozice a nejsilnější strana na vládní úrovni z nich vyšla jako výrazně poražená," řekl ČT24.

Pokud byly podle něj letošní krajské volby něčím typické, tak tím, že se do zastupitelstev dostalo mnohem více politických subjektů. Zatímco dříve to bylo čtyři až šest stran či hnutí, letos se jich do dvou krajů dostalo dokonce devět, upozornil.

Krajské volby se odehrály jen rok před volbami do Poslanecké sněmovny a podle Justa díky tomu Babiš posílí. "Určitě si ve veřejném prostoru neodpustí určité narážky na předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku - zpochybňování jeho autority nebo legitimity z hlediska vůdcovství v sociální demokracii. Rok do příštích sněmovních voleb bude celý ve znamení předvolební kampaně, která byla zahájena už po skončení krajských voleb," tvrdí.

ČSSD navíc čeká volební sjezd, který rozhodne o osudu předsedy Bohuslava Sobotky. Just ale upozornil, že v předchozích vládních stranách, které v krajských volbách pohořely, to nebyl bezprostřední důvod pro konec lídra.

Témata:  Bohuslav Sobotka Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy