Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihočeská ČSSD odmítla ODS jako partnera, do koalice s ANO chce jiného patnera

26. kongres ODS
26. kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

České Budějovice – Vyjednávání o koalici v jihočeském kraji stále pokračují. ČSSD a ANO hledají další stranu do koalice, na dnešním jednání se však na třetím partnerovi neshodly.

ANO navrhla ODS, což sociální demokraté odmítli. Jednání tak pokračují, obě nejsilnější strany z krajských voleb dál stojí o vzájemnou spolupráci. ČSSD ve volbách zvítězila, když si zajistila 15 zastupitelů z 55. Druhé ANO má 12 mandátů.

„ODS je pro nás příliš napravo. My se snažíme najít více středolevicového partnera," řekl novinářům lídr ČSSD a současný hejtman Jiří Zimola. Kromě dvou vítězných stran a třetí ODS s osmi mandáty se do zastupitelstva dostaly dále KSČM se sedmi, koalice Pro jižní Čechy s pěti, KDU-ČSL a rovněž Jihočeši 2012 shodně se čtyřmi křesly.

Hledání partnera ale bude obtížné. Hnutí ANO se nechalo slyšet, že nehodlá vládnout spolu s lidovci a v případě komunistů by si hnutí dokázalo představit pouze jejich tichou podporu. Zimola se zase částečně vymezoval proti koalici Pro jižní Čechy.

„Musíme se nyní s krajským vedením opět sejít a poradit se, jak postupovat dále," řekla Radka Maxová, která byla v čele krajské volební kandidátky ANO. Dodala, že respektuje výsledek voleb a nemá v úmyslu vytvořit koalici bez ČSSD.

„Nikdy nelze vyloučit, že vás někdo obejde. Ale my neusilujeme za každou cenu pouze o posty ve vedení, jde nám o programové hodnoty," dodal Zimola, kterž byl v tomto směru opatrnější.

Témata:  Jihočeský kraj Sociální demokracie (SOCDEM) ODS

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy