Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihomoravský kraj už má nové vedení. Hejtmanem bude Šimek (ANO)

Brno, pohled ze Staré radnicena hrad Špilberk
Brno, pohled ze Staré radnicena hrad Špilberk
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Brno – Jihomoravský kraj už zná sví nové vedení. Koalici sestaví hnutí ANO, ČSSD, TOP 09 s Žít Brno a Starostové pro Jižní Moravu, zástupci těchto stran dnes o vzniku koalice podepsali memorandum.

Koalice bude mít 34 mandátů z celkových 65. Hejtmanem se má stát lídr ANO Bohumil Šimek, dosavadní hejtman a lídr Jihomoravské ČSSD Michal Hašek (ČSSD) by měl být řadovým zastupitelem. Uvedla to dvojka na kandidátce ANO Taťána Malá s tím, že teď půjde o to najít programové shody a rozdělení gescí.

Jihomoravské hnutí ANO dnes na společném setkání dalo přednost v jednání o koalici ČSSD před KDU-ČSL, se kterou ANO jako vítěz voleb také jednalo. Strana poukazovala na větší programový průnik. Malá uvedla, že k rozhodnutí přiklonit se k ČSSD přispěla jednání v předchozích dnech. V opozici tak skončí KDU-ČSL, KSČM, ODS, SPD a SPO a Zelení a Piráti.

Volby vyhrálo ANO s 15 mandáty z 65 před KDU-ČSL a ČSSD, které mají shodně po 11. KSČM jich má sedm, ODS šest, TOP 09 s Žít Brno, Starostové pro Jižní Moravu a SPD s SPO mají shodně po čtyřech. Zbylé tři získali Zelení a Piráti.

ANO projevilo zájem o rozpočet, financování, majetek, investice a chod regionálního rozvoje. Hnutí nejprve jednalo o koalici s KDU-ČSL, ale k dohodě ani po několika jednáních nedospěly. Jedním z důvodů mohla být snaha KDU-ČSL získat funkci hejtmana.

I proto začalo ANO jednat i s ČSSD. I když KDU-ČSL v úterý od snahy o post hejtmana upustila, ANO dalo přednost ČSSD, přestože se před volbami silně vymezilo vůči jejímu lídrovi a hejtmanovi Michalu Haškovi. Podle Malé je podmínkou koaliční spolupráce, že Hašek nebude mít žádnou placenou funkci. Jako neplacený koaliční zastupitel je pro ANO přijatelný.

Témata:  Jihomoravský kraj Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy