Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý kněz Tvrdoň si za zneužívání odsedí tři roky

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Za zneužití čtyř žen a nezletilé dívky si bývalý havlíčkobrodský kněz Erik Tvrdoň podle rozhodnutí odvolacího soudu v Pardubicích odpyká tříletý nepodmíněný trest. Informovala o tom televize Nova.

Tvrdoňovi přitom původně hrozilo za zneužití čtyř žen a dívky odnětí svobody až na 10 let. Sám v závěrečné řeči přiznal vinu, podle svých slov chce po odpykání trestu pracovat jako duchovní ve věznicích - ke své veřejné pastorační činnosti už se prý nevrátí.

Prověřování dnes již bývalého duchovního zahájilo oznámení od jedné z poškozených žen. Uvedla, že na ni muž od léta 2012 vyvíjel psychický nátlak a koncem roku 2013 ji několikrát znásilnil. Teprve po oznámení našla policie další poškozené. Podle obžaloby spáchal Tvrdoň devět trestných činů na pěti ženách - dvou dospělých, dvou mladistvých a jedné nezletilé.

Koncem loňského února odešel Tvrdoň od Okresního soudu v Havlíčkově Brodě s pětiletým trestem za znásilnění a pohlavní zneužívání. Navíc mu soudkyně vyměřila pětiletý zákaz práce s nezletilými a povinnost podstoupit ochrannou ústavní léčbu. Státní zástupkyně považovala verdikt za příliš mírný a na místě se odvolala.

Odvolací soud v Pardubicích následně rozsudek zrušil a vrátil k doplnění dokazování. Koncem letošního dubna havlíčkobrodský soud Tvrdoně nepravomocně potrestal čtyřmi roky vězení s ostrahou, uložil mu ambulantní léčbu a pětiletý zákaz práce s dětmi. Proti verdiktu se pak odvolal jak Tvrdoňův právní zástupce, tak žalobkyně.

„Za zničené životy pěti obětí se mi zdá trest velmi nízký," nesouhlasila s rozsudkem podle Novy jedna z obtěžovaných žen.

Tvrdoň i státní zástupce si ještě proti vynesenému trestu mohou podat dovolání k Nejvyššímu soudu – to už, ale nemá odkladný účinek a tak bývalý kněz musí nastoupit do vězení.

Témata:  soudy Erik Tvrdoň

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy