reklama

Kromě pokusu a vraždu je muž obviněn i z vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až 20 let, případně i výjimečný trest. Zbraň Browning ráže 6,35 milimetru Janota držel legálně, po činu mu ji policie odebrala.

Obviněný podle žalobce Martina Malůše nereagoval na výzvu vykonavatele soudního exekutora, který ji umístil 11. ledna na dveře Janotova bytu v panelovém domě v Napajedlech. Vykonavatel se spolu se svým asistentem vydal druhý den do bytu osobně.

Janota uvedl, že po noční směně spal a probudily ho nezvyklé zvuky, jako kdyby někdo na zámek nasazoval páčidlo. "Měl jsem strach o život. V bytě se pohybovali cizí lidé, kteří se do něj dostali násilím," hájil se.

Podle Malůše exekutoři "překonali" i zámek pokoje, do něhož vstoupili. "Obžalovaný na ně namířil, aby je zastrašil," uvedl Malůš. Exekutoři pak utekli. Jeden z nich následně zavolal policii. Podle obžaloby při tom stál u vstupních dveří a nahýbal se do chodby. V tom okamžiku podle Malůše Janota vystřelil. Střela prošla dveřmi pokoje ve výšce zhruba 1,3 metru a skončila v koupelně. "Střela letěla ve výšce, kde má dospělý člověk životně důležité orgány," uvedl Malůš.

Obžalovaný opakovaně tvrdil, že výstřel nebyl mířen na lidi. "Mám silné morální zásady. Nestalo by se to, kdybych nebyl v hlubokém spánku. Nebyl jsem při smyslech," dodal Janota.