Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes byl odplombován první vlak s českou naftou ze SRN

Ropa
Ropa
Foto: Pixabay

Třemošná (Plzeňsko) - Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr dnes odplomboval vlak s českou naftou. Ta byla uskladněna v Bavorsku.

Další vlak, také zhruba se 20 cisternami, přijede do skladu státního podniku ČEPRO v Třemošné u Plzně příští čtvrtek. Odteď budou jezdit z německého Kraillingu do ČR minimálně dva vlaky týdně, řekl Švagr ČTK.

Odplombování sledoval premiér Bohuslav Sobotka, vedení firmy ČEPRO, německý velvyslanec v ČR a zástupci bavorské vlády. Sobotka i Švagr ČTK řekli, že ČR má dostatečné kapacity na uskladnění české nafty ve svých státních skladech, tedy u firem ČEPRO a MERO, a nebude využívat žádné sklady v zahraničí.

Nafta, která byla uskladněná u zkrachovalé soukromé německé firmy Viktoriagruppe, bude směřovat kromě Třemošné i do dalších provozů ČEPRO, tedy hlavně do Roudnice nad Labem, ale také do Hájku na Karlovarsku. První dovezená nafta podle Švagra splňuje veškeré parametry podle evropských norem.

Témata:  benzín ropa Správa státních hmotných rezerv

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy