Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lídr jihomoravských lidovců Celý zatím nedostal výzvu k odchodu

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Lídr jihomoravské KDU-ČSL Roman Celý zatím neobdržel od stranických kolegů žádnou oficiální výzvu k odstoupení kvůli tomu, že KDU-ČSL skončí v opozici v důsledku neúspěšných jednání o koalici.

elý to dnes ČTK řekl v reakci na domluvenou koalici mezi ANO, ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Celý svolal na pondělí krajský výbor strany, který zhodnotí výsledky voleb i postup při vyjednávání. Za předsedou stojí radní kraje a člen vyjednávacího týmu Antonín Tesařík, podle nějž KDU-ČSL postupovala v jednáních správně.

ANO jako vítěz voleb jednalo s KDU-ČSL po volbách o spolupráci hned několikrát, k dohodě ale nedospěly. Jedním z důvodů mohl být fakt, že lidovci usilovali o funkci hejtmana. Podle Celého to ale nebylo prioritou, Tesařík uvedl, že to byla jedna z mnoha variant, kterou ani ANO neodmítlo.

Regionální média také spekulovala o sebevědomém vystupování lidovců, které se ANO nelíbilo. S tím ale lidovci nesouhlasí. "Vyjednávání bylo férové a jsem přesvědčený, že náš postup byl správný. Za Romanem Celým pevně stojím a jsem přesvědčený, že to udělá i řada dalších lidí," řekl ČTK Tesařík.

Celý se stal loni předsedou a v pozici volebního lídra nahradil bývalého hejtmana Stanislava Juránka. Ve volbách získal Juránek nejvíce preferenčních hlasů v kraji, Celý byl hned za ním. I díky tomu lidovci přeskočili ČSSD a skončili hned druzí za ANO. Druhé místo však straně nakonec stačí jen k opozičním křeslům.

"Od chvíle, kdy jsem krajským předsedou, podporuji otevřenou komunikaci. Krajský výbor budeme informovat o průběhu vyjednávání a jeho výsledku. Počkám na diskusi, ale zatím jsem neobdržel žádnou výzvu k odstoupení. Spíš naopak," řekl ČTK Celý.

Témata:  Roman Celý KDU-ČSL

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy