Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš spustil kanonádu, schytal to hlavně Sobotka. Byl jsem naivní blbeček, přiznal

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí jde do pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí jde do pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Šéf hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš poskytl velký rozhovor deníku Právo. V něm promluvil třeba o Bohuslavu Sobotkovi, nebo o tom, zda by chtěl být v budoucnu šéfem vlády.

Babiš se domnívá, že za určitých podmínek může premiérem být – prý pokud si to lidé budou přát. „Kdybych byl premiér, tak příští rok je vyrovnaný rozpočet a snižuje se dluh, na čemž ČSSD ani lidovci nemají zájem," pustil se do svých koaličních partnerů ministr financí.

Problém vidí v tom, že v České republice nefunguje většinový systém jako v Británii nebo ve Spojených státech. „Pokud by tady takový systém byl, tak by výsledky vlády byly diametrálně lepší – vítěz by nejen bral vše, ale měl by také zodpovědnost a po čtyřech letech by občanům skládal účty," vysvětluje. Babiš se domnívá, že by lidé o takový systém měli zájem, dokazují to prý krajské volby, kde vybírali spíš osobnosti než jednotlivé strany.

Přestože si notuje s prezidentem Milošem Zemanem, nemají prý za cíl zbavit se Sobotky. „Proč bych to dělal? V ČSSD jsou slušní lidé. Nemám problém se soc. dem., ale s lidmi, kteří nemluví pravdu, říkají věci za dveřmi a nechovají se férově. Navíc jsem to byl já, kdo rozhodl, že Sobotka stanul v čele vlády po volbách v roce 2013," tvrdí.

Kdyby prý byl politik, mohl by Michalu Haškovi nabídnout, že bude premiérem a zeptat se ho, co by mu za to byl ochoten dát. „Pak bych pozval Sobotku a zeptal se ho na totéž a pak bych se rozhodl. Takže já jsem měl rozhodující slovo, že se Sobotka stal premiérem. Ani jsem nepřemýšlel o tom, že by to mohlo být jinak. Sobotka mi také mohl být zavázaný, místo toho dělá podrazy. A to jsem jako naivní blbeček věřil, že společně dáme zemi dohromady," nebral si servítky Babiš.

Přesto prý nelituje, že ho po volbách v roce 2013 „podržel". „U obou našich koaličních partnerů pozoruji zásadní změnu chování, začali hlasovat proti nám. Není přece normální, že vás na jednání vlády přehlasují a o hodinu později se tváří, že je všechno v pohodě," nelíbí se mu chování jeho partnerů.

Témata:  Andrej Babiš Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy