Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Olomoucký kraj podepsal koaliční smlouvu, na Karlovarsku se ještě vyjednává

Karlovy Vary
Karlovy Vary
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Karlovy Vary/Olomouc - ODS bude dál o vytvoření koalice v Karlovarském kraji výhradně jednat s ANO. Naopak v Olomouckém kraji je již definitivně rozhodnuto, vítězné ANO tam dnes s ČSSD a ODS podepsalo koaliční smlouvu.

Karlovarské ANO navrhlo koalici s hnutím STAN, ODS, Hnutím za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM) a Piráty. HNHRM a Piráti už podporu tomuto projektu přislíbili. Čeká se ještě na stanovisko hnutí STAN, které bude jednat dnes večer.

"Regionální rada projednávala, zda-li se připojíme k vytvořenému bloku ANO, Pirátů a HNHRM. Odsouhlasili jsme poměrně jednomyslně tuto variantu. Jde o vymezení jednání s jedním blokem. Nyní nás ale čeká jednání o shodě na programových prioritách a dalších věcech," uvedl krajský předseda ODS Jiří Vaněček.

Už nyní by navrhovaná koalice měla většinu 23 hlasů ve 45členném zastupitelstvu. ANO má 13 zastupitelů, HNHRM a Piráti po třech, ODS čtyři zastupitele. Kdyby se připojilo i hnutí STAN, které kandidovalo s podporou KDU-ČSL, KOA a TOP 09, přibylo by dalších pět hlasů v zastupitelstvu.

Olomouckým hejtmanem bude lídr ANO Oto Košta

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít nová koalice příští čtyři roky většinu 30 hlasů. V předchozím volebním období v Olomouckém kraji vládla ČSSD a KSČM.

Hnutí ANO podle koaliční smlouvy v jedenáctičlenné krajské radě připadne šest míst, tři obsadí ČSSD a dva zástupce má ODS. Prvním náměstkem bude lídr ČSSD a poslanec Jiří Zemánek, druhým Jan Zahradníček z ANO a třetím lídr ODS Dalibor Horák. Počet náměstků hejtmana se zvýší z dosavadních šesti na sedm.

Nové zastupitelstvo Olomouckého kraje by se podle Košty mělo poprvé sejít na začátku listopadu a programové prohlášení chce mít krajská rada připravené v lednu. Z pozice nového hejtmana se chce Košta zasadit hlavně o to, aby Olomoucký kraj lépe čerpal evropské dotace. Samosprávy podle něj často netuší, jaké v této oblasti mají možnosti.

Horák řekl, že ODS se podařilo do uzavřené dohody jako jednu z priorit zařadit podporu malého a středního podnikání. Připustil, že v ODS nebyl na spolupráci s ANO a ČSSD jednotný názor.

Zemánek zatím není rozhodnutý, zda a kdy se vzdá postu poslance, protože hodlá dokončit práci v rozpočtovém výboru Sněmovny, kde má na starost podvýbor zaměřený na proudění dotací EU do regionů. "Je faktem, že moje profilace v Poslanecké sněmovně, to znamená rozpočtový výbor, koresponduje s tím, co budu dělat na kraji," uvedl Zemánek, podle kterého z pozice člena rozpočtového výboru může být kraji prospěšný.

Témata:  Karlovarský kraj Olomoucký kraj Hnutí ANO Karlovy Vary

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy