Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž obviněný z vraždy knihovnice má zůstat v detenci, řekl opět soud

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Plzeň - Krajský soud v Plzni dnes opět rozhodl, že má vrah knihovnice z Horní Břízy zůstat v zabezpečovací detenci. Verdikt není pravomocný, případ tak bude řešit Vrchní soud, taky už podruhé.

Plzeňský krajský soud muže (30) do detence poslal už letos v únoru, pachatel ale s verdiktem nesouhlasil a podal stížnost. Vrchní soud pak rozhodnutí krajského soudu v květnu zrušil a případ vrátil do Plzně.

Krajský soud dnes na základě nově vypracovaného posudku rozhodl opět o umístění muže do zabezpečovací detence. "Soud dnes rozhodl na podkladech revizního posudku z oboru psychiatrie a z klinické psychologie," řekl mluvčí soudu David Ungr.

Ani dnešní rozhodnutí není pravomocné. Muž s dnešním rozhodnutím nesouhlasí a podal na místě stížnost.

Psychicky nemocný muž usmrtil knihovnici (†28) loni 25. května. Policie ho pak brzo dopadla v nedaleké ubytovně. Znalci, kteří původně posuzovali mužův stav, dospěli k závěru, že je psychicky nemocný. Trpí paranoidní schizofrenií, a to velmi atypickou formou, která se projeví jen v určitý okamžik, a pak její projevy ustupují. Podle nich byl vzhledem ke své nemoci v době činu duševně nepříčetný a nebyl schopen rozpoznat nebezpečnost svého jednání. Trestní stíhání muže proto zastavil státní zástupce už loni v prosinci, navrhl ale právě umístění do detence, což je psychiatrické zařízení uvnitř vězení.

Témata:  vražda knihovnice (Horní Bříza 26. 5. 2015) soudy

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy