Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká televize v koncích: Těm, co nezaplatí poplatky, omezí přístup na internet

Česká televize
Česká televize
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Česká televize zoufale shání peníze kde se dá. Koncesionářské poplatky jí zřejmě nestačí, a proto se uchýlí k radikálnímu kroku. Lidem, kteří nebudou platit za televizi, ač ji třeba nemají, omezí přístup na internetové vysílání.

Stále častěji používají lidé k přehrávání televizního vysílání jiné přístroje, než televize. Na svůj oblíbený pořad se dnes můžete podívat přes internet, na telefonu, tabletu či počítači, bez nutnosti hradit koncesionářské poplatky za užívání televize. To se ale veřejnoprávním médiím nelíbí a chtějí to zatrhnout.

Česká televize na svých webových stránkách nabízí nejen dvacetičtyřhodinové online zpravodajství, ale i další populární, zájmové či naučné pořady o celkové stopáži 3918 dní. Podle slov mluvčí Alžběty Plívové by na této službě ráda pracovala i nadále, ale pouze pro ty, kteří zaplatí 135 korun měsíčně na poplatcích.

"Vysílání by pak pro ostatní uživatele fungovalo i nadále, ale v omezené podobě," řekla Lidovým novinám mluvčí. V praxi to znamená, že přístup k plné verzi internetového vysílání a databázi by měli pouze plátci televizních poplatků bez ohledu na to, zda mají televizi. Ti ostatní by lidově řečeno "ostrouhali".

Nápad na zpoplatnění internetového obsahu není originální, již dříve ho zavedla například britská veřejnoprávní stanice BBC. Ta sice neumožňovala sledovat lidem neplatícím poplatky živé vysílání, měli ale přístup k online archivům pořadů. I to však v září vedení BBC utlo.

Očekává se, že se proti novému návrhu vzedme vlna nevole, podobně jako se stalo před dvěma lety, kdy Česká televize porovnala seznam koncesionářů s databázemi klientů dodavatelů elektřiny a obeslala zhruba 200 tisíc lidí s požadavkem na uhrazení. Tvrdila, že ten, kdo svítí, má i televizor. Podle LN to takto ze zákona funguje například na Slovensku.

Jak vše bude vypadat v praxi zatím televize neví. Jisté ale je, že na poplatcích od koncesionářů je finančně závislá. Příjmy z televizních poplatků totiž tvoří necelých 90 procent všech příjmů České televize, od roku 2009 ale bez přestání klesají.

Témata:  Česká televize televizní poplatky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy