Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman zneužívá pojem "křesťanské hodnoty", šíří nenávist, zuří evangelíci

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Představitelé českých evangelíků se dnes ohradili proti zneužívání pojmu "křesťanské hodnoty". Zmínili při tom právě osobu prezidenta Miloše Zemana.

Evangelíkům vadí, že politici tento termín užívají pro šíření nenávisti proti uprchlíkům, cizincům a muslimům, k vyvolávání nenávisti a přivolávání války.

Synodní rada, tedy rada nejvyšších představitelů evangelíků sdružených pod Československou církví evangelickou, proto dnes zneužívání "křesťanských hodnot" dnes v dopise odmítla.

Evangelíci se podle svého vyjádření staví proti rasistům, xenofobům a antiislamistickým skupinám, které podle nich pod heslem "křesťanských hodnot" šíří předsudky a nenávist. V této souvislosti přímo zmínili i Miloše Zemana.

"Jsme hluboce znepokojeni způsobem, jakým v posledních měsících někteří veřejní činitelé volají po návratu ke 'křesťanským hodnotám nebo kořenům', 'semknutí se kolem své křesťanské identity' nebo 'návratu ke svým křesťanským kořenům'," píše synodní rada.

"Proč se nám to nelíbí? Záleží nám na tom, aby označení ´křesťanský´nebylo vyprazdňováno. Pokládáme za nepřijatelné, používá-li se ´křesťanská´ rétorika pro šíření předsudků a nenávisti vůči cizincům, nejčastěji muslimům, pro odmítání pomoci uprchlíkům, přivolávání střetu civilizací či vyvolávání duchů nacionalismu. Obáváme se toho, aby se povrchní křesťanská´ rétorika nestala ospravedlněním naší nechuti dělit se s druhými nebo něco obětovat," dodává.

V prvním odstavci dopisu zmiňuje prezidenta Zemana a připomíná, že i on použil křesťanské hodnoty jako obranu proti islámskému fundamentalismu. 

Témata:  Miloš Zeman křesťanství

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy