Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zrušit Senát? Je to demokratická pojistka, varuje Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Prezident Miloš Zeman v souvislosti s nízkou volební účastí při víkendovém druhém kole senátních voleb zmínil, že by bylo možné celý Senát zrušit. To ale premiér Bohuslav Sobotka rázně odmítá.

Sobotka na twitteru označil horní komoru Parlamentu za demokratickou pojistku. Její zrušení by se podle něj vymstilo. „Vyřazování demokratických pojistek v klidných dobách se vymstí v časech horších. Takže Senát nerušit, i když by to bylo nesmírně populární," uvedl Sobotka.

Vyřazování demokratických pojistek v klidných dobách se vymstí v časech horších. Takže Senát nerušit, i když by to bylo nesmírně populární.

— Bohuslav Sobotka (@SlavekSobotka) 18. října 2016

 

V rozhovoru pro Českou televizi Zeman řekl, že si není jist, zda Česká republika Senát potřebuje. Podle něj volební účast v senátních volbách ukazuje, že je lidem jedno, zda horní komora Parlamentu existuje nebo ne.

Se Zemanem naopak souhlasí vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který o možném zrušení Senátu mluvil bezprostředně po druhém kole voleb. Podle něj je tato instituce zbytečná, protože zpomaluje legislativní proces, přišla o kompetenci volit prezidenta a ročně stojí 600 milionů korun.

Podle kritiků však Babiš těmito slovy zareagoval na neúspěch ve sněmovních volbách. ANO letos ve volbách získalo tři senátory, přestože do druhého kola postoupilo 14 jeho kandidátů.

Témata:  Bohuslav Sobotka Miloš Zeman Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy