Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak funguje Rusko? Když je něco špatně, přičte to Západu, tvrdí novinář

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Praha - Z průzkumu ruské státní agentury VCIOM vyplývá, že polovina Rusů přesvědčena, že i v tíživé situaci jsou výdaje na zbrojení prioritní a brannou povinnost považují za prospěšnou. Ve stejnou dobu deník Izvěstija zveřejnil zprávu, že jakmile vypukne válka, budou gubernátoři a všechny orgány státní správy podřízeny velitelům vojenských okruhů. Řada komentátorů z toho usoudila, že se Rusko připravuje na válku. Známý novinář a spisovatel Karel Hvížďala ale upozornil na jednu zajímavou věc.

Hvížďala tvrdí, že při hledání odpovědi na to, proč tak činí, může pomoci kniha ruského novináře Michaila Zygara Všichni muži Kremlu. Text podle něj přináší výpovědi lidí blízkých prezidentu Putinovi, a čtenář má proto možnost si zpětně alespoň částečně představit, jaké události přiměly Rusko ke změně vztahů se Západem, proč v úterý došlo ke zrušení schůzky francouzského prezidenta Francoise Hollanda s Vladimirem Putinem v Paříži.

"Obrat v Putinově myšlení kulminoval zřejmě někdy na začátku roku 2013 po jeho uzdravení, kdy začal být chorobně podezíravý. Tehdy došlo ke konfliktu mezi Putinem a Obamou kvůli vydání Snowdena a byla odvolána návštěva Obamy v Moskvě," napsal na webu Českého rozhlasu a dodal, že z té doby pocházejí i citáty z rozhovoru Putina s americkým viceprezidentem Bidenem, kterému řekl: "My nejsme vůbec takoví jako vy, my se vám jen podobáme. Ale v zásadě jsme docela jiní. Rusové se od Američanů nijak neliší pouze na první pohled. Vyznáváme úplně jiné hodnoty."

Angele Merkelové zase Putin sdělil: "Představte si, že sedíte v Kremlu a máte voliče, kteří žijí od Kaliningradu až po Petropavlovsk-Kamčatskij. A vy musíte těmto lidem sdělovat něco, co by je stmelovalo. Jedna vaše krajanka, velká krajanka, byla naší carevnou. Kateřina II. Ta chtěla ze všeho nejdříve zrušit nevolnictví. Pak ale prozkoumala, jak je Rusko utvářeno, a víte, co udělala? Posílila práva šlechty a úplně zrušila práva rolnictva. U nás to jinak nejde: stačí krok stranou, a je po všem, o moc přijdete."

"V roce 2014 přišla anexe Krymu a v noci z 1. na 2. března se uskutečnil telefonát Putina s Obamou. Obama pohrozil, že na červnový summit G8 do Soči nepřijede a že Spojené státy připravují diplomatické kroky k izolaci Ruska. Putin rozhodně ustoupit nehodlal a sankcím nevěřil. Za největší odplatu považoval bojkot schůzky G8. Od té doby už konflikty jen eskalovaly: z Doněcka byl sestřelem Boening 777 s 283 cestujícími na palubě. 16. března proběhlo na Krymu referendum a téhož dne USA a EU zveřejnily první sankční seznamy. A podle Zygara ještě větší ranou pro Putina bylo, když londýnský soud nevyhověl jeho žádosti o vydání Zakajeva a Berezovského," dodal novinář.

Putin podle něj nedokázal pochopit, že Blair nemůže ovlivnit rozhodnutí soudu. Následovaly tak spory kvůli Sýrii a vměšování Moskvy do amerických voleb a  protože začaly mít zároveň sankce a nízká cena ropy neblahý dopad na Ruskou ekonomiku, potřeboval prezident Rusy sjednotit, což učinil tím, že ze Spojených států učinil největšího nepřítele. To je podle novináře situace velmi nebezpečná, protože konflikt může eskalovat kdykoliv jen díky lidskému selhání.

Témata:  Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy