Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tresty za podporu terorismu budou vyšší, shodli se poslanci

Poslanecká sněmovna (2.9.2014)
Poslanecká sněmovna (2.9.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Zrychleně už v prvním kole dnes poslanci chválili novela trestního zákoníku. Podle ní mají být postihy za podporu terorismu přísnější.

Nutnost schválit předlohu zrychleně už v prvním čtení hájilo ministerstvo spravedlnosti možným zhoršením ratingu Česka a možným omezením nebo blokováním mezinárodních obchodů českých firem. „Zachraňujeme ty věci pět minut po dvanácté," varoval ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Podle ministerstva by hrozilo, že Finanční akční výbor vyzve 190 členských a přidružených států, aby posuzovaly finanční styky s ČR jako rizikové a aby v tomto směru přijaly příslušná opatření.

Předloha, která nyní zamíří k posouzení do Senátu, mimo jiné zavede jako samostatné trestné činy financování terorismu a také jeho propagaci. Nyní postihuje české právo financování terorismu především prostřednictvím trestného činu teroristický útok.

Novela obsahuje samostatnou skutkovou podstatu, podle níž se trestného činu dopustí ten, kdo „sám nebo prostřednictvím jiného finančně nebo materiálně podporuje teroristu, teroristickou skupinu nebo jejího člena anebo spáchání teroristického trestného činu", případně za tímto účelem shromažďuje peníze nebo jiné věci. Za financování terorismu lze uložit až 12 let odnětí svobody a zároveň propadnutí majetku.

Nově se také zavedou trestné činy vyhrožování teroristickým trestným činem a účast na teroristické skupině. Přísnější tresty pak bude možné uložit za loupeže, krádeže, zpronevěry, podvody či vydírání spáchané s úmyslem umožnit nebo usnadnit teroristický trestný čin nebo financování terorismu.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy