Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda schválila povýšení šéfa vězeňské služby. Zeman je proti

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda na svém pondělním zasedání schválila navrhl ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), aby byl 28. října ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal povýšen na generálmajora. Prezident Miloš Zeman je ovšem proti.

Zdroj blízký ministerstvu spravedlnosti ČTK sdělil, že Hrad o svém rozhodnutí nepovýšit brigádního generála Dohnala informoval zatím neoficiálně a bez udání důvodu. Server Česká justice Zemanovo rozhodnutí spojuje s tím, že Pelikán ve středu otevřeně kritizoval pročínské vyjádření prezidenta.

Prezident nevyhoví ani druhému Pelikánovu návrhu, podle nějž se měl stát Dohnalův náměstek Simon Michailidis brigádním generálem.

"Jména nových generálů budou oznámena veřejně 28.10. ve 13:45 na Hradě. Do té doby nebudeme poskytovat žádné komentáře," napsal Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Mezi dalšími kandidáty na generálmajory je šéf hradní vojenské kanceláře Jan Kaše, velitel vzdušných sil Jaromír Šebesta a poradce náčelníka generálního štábu Jiří Verner. Generály by se měli stát náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek nebo náměstek ředitele hasičů Slavomír Bell.

Témata:  Miloš Zeman Petr Dohnal

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy