Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Hrad zavítal rakouský exprezident Fischer

Heinz Fischer, rakouský spolkový prezident
Heinz Fischer, rakouský spolkový prezident
Foto: bmlv.gv.at

Praha – Do Prahy dnes zavítal někdejší rakouský prezident Heinz Fischer. Na Hradě se setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Na sociálních sítích o tom bez bližších detailů informoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Fischer se do Česka vrací po krátké době, naposledy navštívil Prahu v dubnu, když ještě zastával nejvyšší rakouskou ústavní funkci. Jeho návštěva se uskutečnila letos v dubnu v Lánech. Fischer byl po čínském prezidentu Si Ťin-pchingovi druhým cizím státníkem, se kterým se Zeman setkal v Lánech.

„Pan prezident se na Hradě setkal se svým dlouholetým přítelem, bývalým rakouským prezidentem Heinzem Fischerem," uvedl Ovčáček, který už předem popisoval setkání jako přátelské.

Pan prezident se na Hradě setkal se svým dlouholetým přítelem, bývalým rakouským prezidentem Heinzem Fischerem. pic.twitter.com/0V2VCS8L3z

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 20. října 2016

 

Fischerovi letos v červenci skončilo prezidentské funkční období, po jeho odchodu ale do vídeňského Hofburgu zatím nová hlava státu nevstoupila. Rakouský ústavní soud totiž kvůli nesrovnalostem při sčítání korespondenčních hlasů zrušil výsledky květnového druhého kola prezidentských voleb, v nichž bývalý předseda Zelených Alexander Van der Bellen těsně porazil kandidáta pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norberta Hofera. Volby se budou opakovat v prosinci.

Hofer mezitím už na návštěvu Prahy přijel. Zeman ho přijal na Hradě v září a shodli se na tom, že chtějí silnější roli střední Evropy v Evropské unii.Zeman také Hofera podpořil pro opakované druhé kolo prezidentských voleb.

Poradní orgán rakouského kancléřství v tiskové zprávě uvedl, že dnes Fischer do Prahy přijel mimo jiné i kvůli jednání o podobě oslav stého výročí vzniku moderního Česka a Rakouska, které se budou konat v roce 2018.

Témata:  Miloš Zeman Heinz Fischer

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy