Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Belgie oznámila, že dohodu CETA nemůže podepsat

Vlajka Belgie
Vlajka Belgie
Foto: Pixabay

Brusel - Obchodní dohoda mezi EU a Kanadou (CETA) zamrzla kvůli nesouhlasu parlamentu ve Valonsku. Stávající situaci musí vyřešit především belgická strana, řekl dnes mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas. Belgický premiér Charles Michel později oznámil předsedovi unijních summitů Donaldu Tuskovi, že Belgie nyní nemůže CETA podepsat.

Valonský premiér Paul Magnette dnes odpoledne při příchodu na jednání s dalšími belgickými představiteli potvrdil, že odmítavá pozice frankofonní části Belgie se stále nezměnila.

"Bylo učiněno absolutní maximum pro to, aby se všechny obavy valonských poslanců rozptýlily a byla velká snaha s nimi přímo komunikovat," řekl dnes agenturám ČTK a TASR místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Připomněl, že s regionální valonskou samosprávou vyjednávali zástupci komise, ústřední belgické vlády i kanadská ministryně obchodu Chrystia Freelandová. Ta v pátek po krachu svých rozhovorů prohlásila, že podle jejího názoru EU není v situaci, kdy by dohodu mohla uzavřít.

O víkendu proto dostala Belgie čas do dnešního večera, aby věc vyřešila a vyjasnilo se, zda bude možné ve čtvrtek schůzku s kanadským premiérem Justinem Trudeauem v Bruselu zorganizovat. Předseda valonského parlamentu André Antoine dnes dopoledne reagoval prohlášením, že "ultimáta není možné respektovat" a Valonsko žádá transparentnost a respektování demokratických pravidel.

"V této chvíli máme pocit, že je důležité, aby s řešením přišli naši belgičtí partneři," prohlásil dnes mluvčí komise Schinas.

"Žádali po nás, abychom dnes dali jasnou odpověď. Jasná odpověď zní v této chvíli 'ne'," citovala později Michela agentura AFP. Kromě Valonska mají vůči CETA své výhrady také dva další belgické regiony.

Po Michelově oznámení není zatím jasný osud na čtvrtek plánovaného summitu EU-Kanada. Na něm měla být šest let vyjednávaná obchodní dohoda podepsána. Kanadská strana už dala najevo, že bez podpisu dokumentu, se kterým souhlasí všechny ostatní země unie, nemá konání schůzky velký smysl.

Témata:  EU Belgie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy