Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman couvá? Zváží ocenění pro Bradyho

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman zváží, že by Jiřího Bradyho, kvůli jehož ocenění 28. října se vede spor, ocenil při vhodné příležitosti. Je k tomu připraven jako ke gestu dobré vůle. Na tiskové konferenci to řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Brady ale podle jeho ženy Terezy o ocenění z rukou Zemana za současné situace nestojí.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) obvinil Zemana z toho, že podmínil ocenění jeho příbuzného Bradyho tím, že se nesetká s tibetským vůdcem dalajlamou. Když se schůzka uskutečnila, Bradyho se Hrad rozhodl neocenit. Hrad to odmítá.

K udělení vyznamenání Zemana vyzvala řada čelných českých politiků. Část z nich se kvůli kauze nezúčastní ceremoniálu na Pražském hradě 28. října.

Ovčáček dnes řekl, že státní vyznamenání nelze žádnou kampaní vynutit. Zeman je ale podle něj připraven zvážit, že Bradyho ocení při "vhodné příležitosti". Mluvčí naznačil, že by se tak případně mohlo stát při dalších řádových dnech, které se konají k 28. říjnu a 1. lednu. Protože má Brady i kanadské státní občanství, ocenění by mohl dostat i v jiných dnech. Letošní seznam oceněných je podle Ovčáčka už uzavřen.

Bradyová zopakovala postoj svého muže z pondělí. "Při uvážení kontextu celé situace pan Brady o udělení řádu TGM z rukou prezidenta Zemana už nestojí," uvedla. Na otázku, zda by svůj postoj změnil, pokud by mu byl udělen třeba Řád bílého lva, tedy nejvyšší české státní vyznamenání, Bradyová dodala, že "v tomto momentě jakékoli ocenění z té strany, ze které měl přijít řád T. G. Masaryka, nepřipadá v úvahu". Na dnešní tiskovou konferenci s Ovčáčkem přišel i šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. I když Hrad sliboval na dnešní den zásadní informaci k udílení vyznamenání, mnoho nových sdělení nezaznělo. Ovčáček zopakoval, že není pravda, že by Zeman Bradyho ze seznamu oceněných vyškrtnul. Forejt poté odmítl odpovědět na opakované otázky, zda Bradymu volal či nikoli. Zdůvodnil to tím, že se žádným způsobem nemůže před 28. říjnem vyjadřovat k seznamu lidí, co vyznamenání obdrží.

Zopakoval svá dřívější vyjádření, že nikomu z oceněných nesděluje, co za vyznamenání obdrží, a že každý z nich dostal s předstihem písemné oznámení. Manželé Bradyovi tvrdí, že jim Forejt oznámil udělení řádu T. G. Masaryka a sdělil i podrobnosti s organizací ceremonie.

Herman tvrdí, že Zeman jako podmínku udělení řádu stanovil zrušení schůzky s dalajlamou. Říct mu to měl na slovenské ambasádě 8. září před ministry Danem Ťokem (ANO) a Janem Mládkem (ČSSD) a slovenským velvyslancem Peterem Weissem. Nikdo z nich téma hovoru nepotvrdil s odůvodněním, že buď debatě nevěnoval pozornost, nebo v době, kdy ji sledoval, nic takového nezaznělo. Podle Ovčáčka tak Hermanova slova vyvrátili.

Ovčáček také během tiskové konference hájil svá vyjádření na sociálních sítích k této kauze, kdy často používal termíny jako pražská kavárna nebo druhá republika a útočil na Hermana. Komunikaci označil za trefnou. Poznamenal, že má za úkol prezentovat a hájit stanoviska prezidenta i hájit samotného Zemana.

Témata:  Miloš Zeman státní vyznamenání Jiří Brady 1

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:19

Sunak oznámil výrazné zvýšení podpory pro Ukrajinu

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy