Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šimek z kauzy záhornických vražd dostal 15 let

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Josef Šimek dostal 15 let za vraždu muže, jehož tělo se našlo zabetonované pod stodolou v Záhornici na Nymbursku. Jeho komplic Václav Štork vyvázl s tříletou podmínku za nadržování. Dnešní verdikt Vrchního soudu v Praze je pravomocný.

Případ záhornických vražd byl odhalen v roce 2013, kdy byla na Nymbursku nalezena dvě zakopaná těla. Oba muži byli odsouzeni za vraždu Čechošvýcara (†66), jehož podle obžaloby v roce 2003 Šimek zastřelil v bytě v centru Prahy.

Muže zabil buď proto, že se chtěl zmocnit jeho pozemků, nebo proto, že s ním měl neshody kvůli předražené zakázce. Tělo pak převezl do Záhornic, kde ho zabalil do igelitového pytle a spacáku a zabetonoval v jámě pod stodolou. Štorek podle obžaloby o mrtvole věděl a nemovitost hlídal.

Odvolací soud dnes zamítl odvolání Šimka. "Sám se v rámci pořízeného prostorového odposlechu přiznal," podotkl předseda trestního senátu Martin Zelenka. Odposlechy zachytily i to, že Štorek o mrtvolách věděl.

Obžaloby z druhé vraždy z roku 2008 byli oba muži zproštěni. Zůstává tak nadále neobjasněná. Její obětí byla žena (†33), která podle obžaloby figurovala jako takzvaný bílý kůň v několika Šimkových firmách. Mrtvola ženy byla nalezena na stejném místě jako první oběť, těla byla oddělena betonovou deskou.

Šimek se Štorkem stojí před soudem kvůli obžalobě z další vraždy. Žalobci je viní z toho, že v roce 2010 odstranili muže, který jim pomáhal zahladit stopy z předchozí trestné činnosti. Podle obžaloby se obávali, že je prozradí, a snažili se, aby skutek vypadal jako sebevražda.

Témata:  vražda soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy