reklama

 "Velvyslanectví Kanady v Praze nebylo nijak oficiálně informováno o ničem, co by souviselo s českými státními vyznamenáními," napsal ČTK Vlček.

"Mezi letošními vyznamenanými jsou státní občané jiného státu nebo lidé, kteří mají státní občanství České republiky i jiného státu. Velvyslanectví těch zemí jsou dopředu informována o tom, že tito lidé vyznamenání obdrží. Proč? Protože jsou pravidla v některých zemích, která říkají, že občan těch zemí musí mít svolení své hlavy státu, aby vyznamenání cizí země přijal," řekl šéf hradního protokolu Jindřich Forejt DVTV.

Brady prošel Terezínem a Osvětimí, v roce 1949 emigroval do Kanady a pomáhal emigrantům. Celý život také přednášel o nacistických hrůzách za druhé světové války. Na státní vyznamenání ho letos navrhla Sněmovna.

Ministr kultury a Bradyho příbuzný Daniel Herman (KDU-ČSL) uvedl, že ho prezident Miloš Zeman informoval o tom, že Bradyho vyškrtne ze seznamu vyznamenaných, pokud se Herman sejde s dalajlamou.

Sobotka dnes prohlásil, že pokládá za krajně nešťastné, že Brady nedostane státní vyznamenání u příležitosti oslav 28. října na Pražském hradě, ale i okolnosti, které k tomu vedly.

Premiér uvedl, že se na něj v posledních dnech s doporučeními ocenit Bradyho obracela řada lidí. "Jsem přesvědčen, že si ocenění zaslouží, ať už za sílu a odvahu, s kterou dokázal přežít holokaust, ale i za svou osvětovou a akademickou činnost," napsal Sobotka.

Sobotka ocenil, že Brady své zkušenosti předává veřejnosti, aby společnost varoval před návratem totalitních režimů. "Jsem přesvědčen o tom, že státní symboly, včetně státního svátku 28. října by měly společnost a lidi spojovat, stejně jako by nás měla spojovat hrdost na lidi, jako je pan Jiří Brady," uvedl Sobotka. Medaile Karla Kramáře je pamětní medaile udělovaná předsedou vlády za zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka.