reklama

Vyškovský okresní soud v březnu potrestal tři zaměstnance za obecné ohrožení z nedbalosti. Vedoucí vyškovského provozního úseku SŽDC Kuřátko a vrchní mistr Jiří Štefan dostali 30 měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Vrchní mistr Arnošt Matoušek odešel s trestem 20 měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Další dva pracovníky SŽDC, kteří byli také podezřelí z obecného ohrožení, soud viny zprostil. Proti rozsudku se Kuřátko odvolal, u druhých dvou je rozsudek pravomocný.

Neštěstí se stalo v době veder, kdy se na více místech republiky zdeformovaly koleje. Souprava, kterou tvořilo 25 prázdných vagonů na uhlí, se při nehodě na Vyškovsku roztrhla a vykolejené vozy se převrátily.

Ze soupravy vykolejilo kvůli povoleným šroubům držícím koleje na pražcích 13 z 25 nákladních vagonů. Škoda byla vyčíslena na 4,7 milionu korun. Nehoda se stala na rušné železniční trase mezi Brnem a Olomoucí. V době neštěstí projížděl vlak kritickým úsekem rychlostí 85 kilometrů v hodině.

Žalobce vinil Kuřátka, že se i přes svoji dovolenou aktivně zapojil do řešení problémů na trati a nedal pokyn ke snížení rychlosti.

Soud se ale přiklonil na stranu obhajoby. Předsedkyně senátu Hana Kleinová v odůvodnění uvedla, že obžalovaný si způsobil problémy sám, když o dovolené zvedal soukromý mobilní telefon a komunikoval s kolegy.