Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policisté v případě ženy, která vraždila na Smíchově, nesplnili povinnost. GIBS je obvinila

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v úterý obvinila dva policisty kvůli zásahu proti agresivní ženě, která o dva týdny později zabila zákaznici v obchodním centru na Smíchově. Z paragrafu, podle něhož jsou obviněni, vyplývá, že jednali úmyslně. Jsou stíháni na svobodě.

"Důvodem trestního stíhání je skutečnost, že policisté nesplnili svoji povinnost, která jim je dána zákonem o Policii České republiky, nepostupovali v souladu s trestním řádem a neučinili všechna potřebná šetření a opatření k odhalení skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin," uvedla mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Podle obvinění policisté nesplnili povinnost "v úmyslu způsobit jinému škodu nebo jinou závažnou újmu anebo opatřit sobě nebo jinému neoprávněný prospěch".

GIBS zkoumala incident, který se stal 5. července v kavárně na Újezdu v Praze 1. Třiatřicetiletá žena tam tehdy na toaletách napadla jí neznámou zákaznici, podle dřívějších informací ji škrtila tričkem. Útočnice byla převezena na psychiatrii v Bohnicích, lékaři ale o útoku informace nedostali. Existuje přitom zápis o tom, že lékaři se aktivně o okolnosti zajímali.

Obvinění policisté jsou z místního oddělení na Malé Straně, inspektoři o zahájení trestního stíhání informovali jejich vedení. Zatím není jasné, jestli budou postaveni mimo službu.

Někdejší zdravotní sestra a pozdější sanitářka zabíjela v den propuštění z léčebny, nůž si opatřila přímo v prodejně s domácími potřebami. Napadená zákaznice zraněním na místě podlehla. Policisté následně útočnici obvinili z vraždy, nyní je ve vazbě.

Psychiatrickou nemocnici Bohnice prošetřovala kvůli incidentu expertní komise. Na konci srpna oznámila, že lékaři nepochybili.

Témata:  Policie ČR Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy