Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci k nám nechtějí? O azyl v Česku letos požádalo 1128 cizinců

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra dnes zveřejnil novou statistiku týkající se migrace. Za devět měsíců letošního roku požádalo o azyl v Česku 1128 cizinců, což bylo meziročně o 13 víc. O mezinárodní ochranu mají zájem především Ukrajinci a Iráčané.

Ukrajinci letos podali 382 žádostí, což je o 145 meziročně méně. Iráčané loni za tři čtvrtletí podali 21 žádostí o azyl, letos jich za stejné období o azyl požádalo 143.

Vzestup lze přičíst projektu na přesídlení křesťanských uprchlíků z Iráku, který letos začal a do země díky němu přijelo 89 uprchlíků. Vláda však program zrušila poté, co část běženců odešla do Německa a část zpět do rodné země.

Letos dál nejčastěji chtěli získat azyl občané Sýrie, Kuby a Číny, kteří českým úřadům předaly od 66 do 70 žádostí. Pod 50 žádostí o azyl letos zatím podali například občané Vietnamu, Arménie, Ruska či Gruzie.

Za devět měsíců letošního roku podle statistik ministerstva azyl získalo 136 lidí, dalších 256 dostalo doplňkovou ochranu, která se na rozdíl od azylu uděluje na předem stanovenou dobu.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky cizinci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy