reklama

V radě by mělo být kromě hejtmana pět náměstků a pět dalších radních. Šimek se po zvolení hejtmanem vzdá funkce ředitele Městské policie Brno, kterou nyní zastává. Prvním náměstkem bude Roman Hanák (ČSSD).

Koaliční smlouvu podepsali za každého partnera dva zástupci. ANO bude mít na starosti finance, majetek, investice, školství, sport, životní prostředí a regionální rozvoj venkova se zemědělstvím. ČSSD se bude starat o dopravu, sociální oblast s rodinnou politikou, zdravotnictví a kulturu s památkovou péčí.

TOP 09 s Žít Brno bude zodpovídat za regionální rozvoj ve školství, vědu, výzkum, inovace, marketing a smart region a Starostové za územní plánování, kde je čeká dopracování Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje.

Volby vyhrálo hnutí ANO. Po volbách několikrát jednalo s KDU-ČSL, ale nedohodly se. ANO to zdůvodnilo suverenitou lidovců, kteří navíc chtěli hejtmana. ANO přitom mělo o pozici jako vítěz zájem. Proto začalo jednat i s ČSSD a také si ustanovilo trojblok se Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. V konečném rozhodování o posledním partnerovi pak před KDU-ČSL dalo přednost ČSSD, přestože se před volbami vymezovalo proti jejímu lídrovi Haškovi.