Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ovčáček otevřeně o kauze Kraus. Kdo lže?

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Veřejnost je zásobována zcela lživými informacemi. Jedna z nich je například ta, že prezident Miloš Zeman zasáhl do vysílání TV Prima. K aktuální kauze to uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Spor o udělení vyznamenání Jiřímu Bradymu pokračuje. Poté, co ministr kultury Daniel Herman vystoupil s prohlášením o údajném vydírání ze strany prezidenta Miloše Zemana, že pokud se Herman sejde s dalajlamou, neudělí Bradymu ocenění, odstartovala další kauza. Tentokrát s televizí Prima.

Právě na ní měla být ve středu odvysílána Show Jana Krause, v níž kromě Bradyho vystoupily i desítky známých osobností a kritizovaly prezidenta Zemana. Navrhly dokonce jeho sesazení a zbavení funkce. Televize ale pořad neodvysílala, údajně proto, že jej neobdržela včas. To ale tvůrci pořadu popírají.

Hradní mluvčí dnes pro Český rozhlas popřel, že by do této situace byl jakkoliv zapojen prezident Zeman. Veřejnost je podle něj "bombardována zcela lživými informacemi." "Například se dozvídáme, a je to mimořádně lživá informace, že prezident zasáhl do vysílání TV Prima. To jsou věci, které jsou součástí mediální kampaně," řekl Ovčáček.

"Je podzim, na podzim se vždy konají antizemanovské kampaně, kdy je cílem docílit toho, aby poklesla popularita pana prezidenta, a lze očekávat, že se to projeví v některém z průzkumů veřejného mínění, který bude publikován například v listopadu. Ale půjde opět o krátkodobou záležitost. Vlastně se opakuje situace z roku 2014," dodal.

Podle Ovčáčka je také třeba zdůraznit, že celá "pseudokauza" běží zhruba týden. "Já se domnívám, že je to jen krátkodobá záležitost a že se celou věc podaří veřejnosti náležitě vysvětlit," tvrdí.

Hájí se také, že by Zeman vyškrtl Bradyho z udílení vyznamenání. Celé dění nazývá mediální kampaní proti prezidentovi. "Lživé informace. Prezident nikoho nevyškrtl. Je potřeba na to neustále upozorňovat," řekl Českému rozhlasu.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Ovčáček Jan Kraus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy