Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodiče vedou své děti ke sportu, sami ale nesportují

Teenageři
Teenageři
Foto: Pixabay

Praha - Téměř tři čtvrtiny rodičů dětí od pěti do 12 let vedou své děti ke sportu. Sami jim ale příkladem nejdou.

Alespoň jednou týdně sportuje pouze desetina rodičů těchto dětí. Zjistil to průzkum agentury NMS Research pro společnost Sazka, kterého se na konci prázdnin zúčastnilo 500 respondentů.

Pětina rodičů by dokonce ze svých dětí chtěla mít vrcholové sportovce. Čtvrtina rodičů s jedním nebo více dětmi na prvním stupni základní školy se ale nehýbe vůbec. Přibližně dvě třetiny z nich sportují zřídka, tedy maximálně dvakrát do měsíce.

Pro většinu rodičů jsou podle průzkumu pohybové aktivity pouze jednou z možných náplní volného času dětí. "Pouze malé množství rodičů chápe sportování jako nutnou součást života dětí významnou nejen pro zdravý způsob života dětí, ale především jako nutný návyk pro pohybové aktivity v dospělosti," uvedl v tiskové zprávě Tomáš Perič, odborník na sport dětí z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

V rodinách s malými dětmi rozhodují o víkendovém programu zejména ženy. Možné aktivity vybírají nejčastěji na internetu nebo na doporučení známých. Z aktivního trávení volného času převažují výlety do přírody nebo za kulturou. Sportovní program je na třetím místě. "Velká část respondentů však preferuje o víkendu odpočívat doma nebo nanejvýš vyrazit na návštěvu ke známým," doplnili autoři průzkumu.

Témata:  sport rodina děti

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy