Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrad si na předávání vyznamenání pozval kompars. Ovčáček to popírá

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Mediafax

Praha - Řada českých osobností a politiků odmítla kvůli kauze s Jiřím Bradym účast na dnešním slavnostním udílení vyznamenání na Pražském hradě. Do akce proto byl povolán kompars, tedy lidé, kteří mají za úkol zaplnit prázdná místa.

Hrad sice sliboval, že nemá zapotřebí hledat komparz na večerní ceremonii ve Vladislavském sále, podle zjištění serveru Aktuálně.cz ale nakonec prázdná místa obsadí kustodky, které v sídle českého prezidenta pracují. Účast na udílení státních vyznamenání jim údajně oznámil jejich nadřízený s tím, že za to dostanou finanční odměnu.

Komparzisté mají podle serveru na Hrad dorazit hodinu před zahájením udílení státních vyznamenání, tedy v 19 hodin. Pozvaní jsou prý také i na navazující slavnostní recepci. 

"V pátek mně volal nadřízený a řekl mi, že mám přijít a že se zúčastníme předávání státních vyznamenáni a poté můžeme jít i na recepci," řekla redakci zaměstnankyně, která bežně hlídá prostory stálých expozic. "Za naši účast dostaneme zaplaceno, bude to prý bráno jako tříhodinová směna," dodala.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček ale popírá, že by kdokoliv dostal za účast zaplaceno. "Židle opravdu nejsou zpoplatněny jako v divadle a odměnu za usednutí na ně nezavádíme a zavádět nikdy nehodláme," řekl serveru Ovčáček. Přiznal ale, že na udílení ocenění budou i zaměstnanci kanceláře prezidenta a Správy pražského hradu.

Témata:  Pražský Hrad 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy