Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NS: Hrad se nemusí omluvit za Peroutku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Kancelář prezidenta republiky se zatím nemusí omlouvat za výroky prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi.

Nejvyšší soud (NS) výkon pravomocného rozsudku odložil do doby, než rozhodne o dovoláních, které podaly Hrad i Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. Informaci Českého rozhlasu - Radiožurnálu potvrdil ČTK advokát Kaslové František Vyskočil. Hradu tak nehrozí ani exekuce kvůli nerespektování rozsudku. Rozsudek to ale podle Vyskočila neruší.

Peroutkově vnučce přiznaly soudy nárok na omluvu za to, že Zeman označil jejího děda za autora článku "Hitler je gentleman". Hrad se v dané lhůtě od právní moci rozsudku Městského soudu v Praze neomluvil, a Kaslová proto podala návrh na exekuci.

Hrad podal návrh na odložení omluvy, a NS mu vyhověl. "Nejvyšší soud odložil až do doby svého rozhodnutí o dovolání vykonatelnost vyhovujícího rozsudku městského soudu. Passé je tak i exekuce," uvedl Vyskočil.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ČTK sdělil, že Hrad informaci o verdiktu soudu vítá. "Další komentář ale zazní až po doručení písemného rozhodnutí Nejvyššího soudu," uvedl. "Nikterak to ale rozsudek nemění nebo neruší," doplnil advokát Kaslové.

Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček ČTK pouze řekl, že soud rozhodl. Rozhodnutí ale teprve ve čtvrtek odesílal. "Nelze proto říct, jak jsme rozhodli, dokud nebudeme mít jistotu o doručení do datových schránek," uvedl Tomíček.

Témata:  Pražský Hrad Ferdinand Peroutka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy