Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Herman to schytal od Zaorálka: Pročínské prohlášení bylo nutné, nedodržel dohodu

Daniel Herman
Daniel Herman
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Hostem dnešního pořadu Partie televize Prima byl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Pročínské prohlášení bylo podle něj nutné, protože ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) nedodržel dohodu a s dalajlámou se sešel nikoli soukromě, ale oficiálně. Navíc za přítomnosti místopředsedů Poslanecké sněmovny a Senátu Jana Bartoška a Miluše Horské. Herman posléze v reakci popřel, že by cokoli slíbil.

"Šlo o hledání řešení v situaci, kdy Česká republika přestala držet slovo. Pan Herman ... si tady prostě dovolil něco, co bylo zborcením toho, co se dohodlo," uvedl Zaorálek.

Podle něj by to bylo bráno jako "politická provokace" a ohrožovalo to dohodu o strategickém partnerství mezi oběma zeměmi. Za nesmyslné označil informace o tom, že prohlášení mělo zůstat neveřejné. "Že by se tajně něco posílalo, to je přece nesmysl," prohlásil.

Zaorálek uvedl, že Hermanovi před jeho schůzkou řekl, že pokud by se s dalajlámou setkal soukromě v rámci konference Forum 2000, "možná z toho bude křik, ale to ustojíme". Až den před schůzkou se z médií dozvěděl, že Herman dalajlámu přijme oficiálně.

Ministr kultury to podle Zaorálka zdůvodnil tím, že dalajlamu přijal jako představitele významného světového duchovního směru, což mu náleží, neboť do jeho resortu spadá agenda církví, a tedy i duchovních věcí. "To je nedodržení slova vůči mně, nejenom vůči Číně," uvedl k Hermanovu rozhodnutí Zaorálek.

Europoslanec ODS Jan Zahradil v pořadu označil prohlášení za přehnané. Vytvořilo dojem podřízenosti a submisivity. Dostačující by prý byla pouze nóta ministerstva zahraničí, neboť ČR vždycky dodržovala politiku jedné Číny. "Nepřipustím, aby mi Peking nebo kdokoliv jiný diktoval, s kým a kde se mám nebo nemám setkávat," reagoval dnes Herman na Zaorálkova slova.

Zdůraznil také, že nikdy nikomu neslíbil, že se s dalajlámou nebude scházet. "Naopak, když taková diskuse byla, tak jsem jednoznačně tento požadavek odmítl s tím, že je v rozporu s mým svědomím," řekl. Nynější eurokomisařka a bývalá ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) v této souvislosti uvedla, že Herman už před dvěma lety, kdy byla ještě ministryní, na jednání vlády jako jediný z jejích členů řekl, že mu nebude nikdo zakazovat, aby se sešel například dalajlámou," řekl dnes Jourová ČTK.

Herman dnes potvrdil to, že ho ministr zahraničí žádal o to, aby byl alespoň předem informován, kdyby k takové schůzce typu setkání s dalajlámou mělo dojít. Zaorálek kvůli svému zahraničnímu jednání nebyl předminulé pondělí osobně přítomen na zasedání vlády. Herman uvedl, že proto nemohl ministra zahraničí informovat osobně, ale kolem poledne mu poslal textovou zprávu o setkání s dalajlámou.

"Nikdy jsem ani nesliboval, že se s ním (s dalajlamou) nesejdu tam či onde. Nikdy nic jsem takového neslíbil, protože to je v příkrém rozporu s mým svědomím. A jestli někdo něco takového tvrdí, tak nemluví pravdu," uvedl Herman.

Témata:  Lubomír Zaorálek Daniel Herman Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy